зорка кордић / - зорка кордић
26/04/2022 u 17:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кордић: Црна Гора на корак до финалне фазе у процесу преговања с ЕУ

Крупни кораци су начињени у владавини права а нарочито реформи правосуђа. Сада смо у обавези да преостала привремена мјерила за поглавља 23 и 24 испунимо, казала је Кордић

Црна Гора је на корак до финалне фазе у процесу преговања с Европском унијом, казала је у интервјуу за Телевизију Црне Горе главна преговарачица Зорка Кордић. Док букти рат у Украјини и док човјечанство пролази кроз кризу, Црна Гора покушава да се у тако специфичној ситуацији понаша на линији европских вриједности, оцијенила је Кордићева.

Овај 9. мај Европа дочекује чекајући вијести из Украјине. Европска унија пројекат је мира, поручује Кордић присјећајући се идеје француског министра спољних послова Роберта Шумана који је казао да ће се Европа постепено градити, да ће се изродити нове, додатне креативне вриједности, те да ће тај процес почивати на принципу солидарности, преноси портал РТЦГ.

- Е сад је тај тренутак да принцип солидарности буде стављен у први план. Ја могу само да кажем да је Црна Гора на један ефективан и ефикасан начин реаговала и имала хумани одговор. Једноставно, покушавамо да у овој специфичној ситуацији опет понашамо на линији европских вриједности - казала је Кордић.

Она сматра да човјечанство пролази кроз кризу, али у томе види и нову шансу.

- Отвориће се једна нова стратешка визија политике проширења ЕУ, отвориће се питања на који начин и у ком формату ЕУ треба да функционише у будућности, питање безбједности и сигурности, а Западни Балкан је саставни дио те приче - истиче Кордић.

Помињући динамику преговора, главна преговарачица тврди да је Црна Гора на корак до финалне фазе. Поручује да је сада преломна тачка, те да су крупни кораци начињени у владавини права а нарочито реформи правосуђа. Сада смо у обавези да преостала привремена мјерила за поглавља 23 и 24 испунимо, да би покренули затварења многих која су већ скоро спремна.

- Нажалост, овај дио задатака који је сад у рукама парламента, политичара, око кога се морају окупити све снаге, он ће диктирарти даљи темпо и ја се надам, да ћемо ту врсту заокружења , да ћемо обезбиједити договора имати до краја године да бисмо заиста могли да закорачимо у финалну фазу - рекла је Кордић.

А дијалог у Црној Гори мора се вртјети око идеје да би Црна Гора требало да постане прва сљедећа чланица ЕУ, јер је европска интеграција, како тврди главна преговарачица, реформски покретач у друштву. Истиче да глас младих мора да се чује што јаче, јер је у питању њихова будућност, јер ће они, како закључује бити грађани ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 18:26