Simonida Kordić / - FACEBOOK
23/01/2023 u 20:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kordić: Očekujem da Mandić bude kandidat za predsjednika

Uvjerena je da će na ovim izborima svi blokovi imati svog kandidata

Demokratski front će na predsjedničkim izborima imati svog kanidata. Vjerujem i očekujem da to bude predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, kazala je predsjednica skupštinskog Ustavnog odbora Simonida Kordić.

Uvjerena je da će na ovim izborima svi blokovi imati svog kandidata.

- Vjerujem da ćemo na ovim izborima vidjeti najmanje tri relevantna kandidata – jedan će biti kandidat režima, jedan koji ima podršku centara uticaja van Crne Gore i jedan narodni kandidat, onaj koji je utemeljen u izbornoj volji građana Crne Gore. U tom opisu vidim kandidata DF-a, rekla je Kordić za Adria TV.

Kako je dodala, u tom izbornom ciklusu, koji je većinski po prirodi, ne može biti naknadnog dogovaranja, kojim se modifikuje i mijenja izborna volja građana.

- Kao što je to bilo u slučaju prethodne dvije vlade. Onaj kandidat koji dobije većinu – obavljaće funkciju predsjednika Crne Gore, naglasila je Kordić.

Osvrnula se i na aktuelna saslušanja kandidata za sudije Ustavnog suda, koja traju već nedjelju dana.

- Sa današnjim danom smo preko polovine kandidata već saslušali. Očekujem da ćemo u četvrtak završiti, rekla je Kordić.

Ovoga puta, ukazala je, ima više kandidata nego i u jednom od prethodnih procesa.

- Ovo je šesti konkurs koji ovaj Ustavni odbor raspisuje i drago mi je što kandidati nisu posustali i što je izbor dosta širok. Vjerujem da kvaliteta ne nedostaje, navela je poslanica DF-a.

Nada se da će US biti kompletiran.

- Moram da priznam da sam ja vjerovala i da će u prethodnom procesu biti kompletiran ili da će biti izabran bar jedan ili dvoje sudija. Nažalost, dio opozicije nije glasao ni za jednog od kandidata koje je Odbor predložio, podsjetila je Kordić i istakla da jedino kompletan Ustavni sud, sa sedam sudija, može biti operativan i može deblokirati procese čiju deblokadu čekaju svi građani.

Kako je istakla, u formalnom smislu svi izbori se mogu održati bez postojanja US.

- Međutim, u efektuiranju izbornog procesa, u stvaranju izbornih posljedica koje proističu iz volje građana, očigledno je da ima nepremostivih prepreka kada Ustavnog suda nema. Vidite primjer lokalnih izbora – vlast u Podgorici i drugim opštinama gdje su pokrenute ustavne žalbe, koje ne mogu biti razmatrane jer sud nema kvorum, ne može da se konstituiše. To je ozbiljan problem, ocijenila je.

Na pitanje gdje vidi izlaz iz političke krize – da li su to vanredni parlamentarni izbori ili formiranje 44. Vlade Crne Gore, Kordić je odgovorila da je rekonstrukcija vlade kojoj je izglasano nepovjerenje pravni nonsens.

- Ne možete rekonstruisati nešto što je defekto prestalo da postoji, pojasnila je.

Ako ima volje da se formira vlada, onda je to, kazala je, divno.

- Ako nema vlade – onda mora biti izbora, zaključila je Kordić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:05