/ Зорка Кордић
05/06/2021 u 14:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кордић: Посвећени смо испуњавању свих обавеза

У складу са Новом методологиjом, Црну Гору очекуjе припрема за политички диjалог на високом нивоу, казала је Кордић

Влада и преговарачка структура посвећено испуњаваjу све обавезе како би Црна Гора била спремна за чланство у Европскоj униjи (ЕУ), казала jе главна преговарачица Зорка Кордић.

Из Генералног секретариjата Владе, саопштено jе да jе Кордић у Бару отворила 12. Школу права ЕУ на тему „Изазови ЕУ интеграциjа - случаj Црне Горе“, коjу организуjе Центар за социолошка истраживања (СОЦЕН), у сарадњи са општином Бар.

– У складу са Новом методологиjом, Црну Гору очекуjе припрема за политички диjалог на високом нивоу, у оквиру политичке Међувладине конференциjе краjем jуна, али и Савjета за стабилизациjу и придруживање и Самита на врху ЕУ-Западни Балкан током словеначког предсjедавања ЕУ – казала jе Кордић, пише агенција Мина.

Она jе учесницима Школе представила процес преговора Црне Горе с ЕУ, с фокусом на примjену Нове методологиjе приступања ЕУ.

Кордић jе рекла да jе Црна Гора у jединственоj позициjи са свим отвореним поглављима и 100 одсто усклађености са Заjедничком вањском и безбjесносном политиком ЕУ, као одразом њене jасне геостратешке ориjентациjе,

– Влада и преговарачка структура посвећено раде на испуњавању свих обавеза како би Црна Гора достигла спремност за чланство – казала jе Кордић.

Она jе подсjетила да jе Нова методологиjа лансирана у фебруару у циљу унапређења процеса приступања, као вjеродостоjна перспектива ЕУ за Западни Балкан чиjа примjена ће осигурати снажниjе политичко присуство држава чланица ЕУ у политици проширења.

Кордић jе рекла да примjена Нове методологиjе не доноси измjене у преговарачком оквиру између Црне Горе и ЕУ.

– На нама jе да искористимо на наjбољи начин мjере ране интеграциjе у програме Униjе, убрзамо процес и тако допринесемо трансформациjи друштва у складу са европским стандардима и вриjедностима – казала jе Кордић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 13:53