Кордић на састанку / - фото: портзал РТЦГ
08/09/2021 u 13:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кордић: Приступање ЕУ снажан кохезиони фактор

Кордић jе у контексту стратешке стабилности цjелокупног европског континента, истакла jе да Црна Гора, као НАТО чланица, слиjеди jасну вањску политику и европска интеграциjа обезбjеђуjе комплементарне инструменте за то

Jединствену позициjу Црне Горе као предводнице у преговорима са Европском униjом (ЕУ) потребно jе додатно оснажити политичким диjалогом на високом нивоу, с обзиром на jасни геостартешки приоритет кредибилне НАТО чланице, сматра главна преговарачица Зорка Кордић.

Кордић jе, како jе саопштено из Генералног секретариjата Владе, на маргинама Економског форума у Карпачу, имала билатералне консултациjе у области европске интеграциjе са представницима Министарства вањских послова Пољске, јавља агенција Мина.

Истиче се да jе Кордић у разговору са државним секретаром у Министарству вањских послова Пољске Шимоном Шинковскиjем вел Сенком, оциjенила да су приступање ЕУ и преговарачки процес снажан кохезиони фактор у црногорском друштву.

– Уз то, континуирао висока подршка грађана европском путу Црне Горе додатно снажи оваj кључни вањскополитички циљ наше земље коjи представља одредницу стабилности и снажења европских вриjедности – казала jе Кордић.

Наводи се да се Кордић захвалила на подршци Пољске европском путу Црне Горе, посебно у контексту примjене Нове методологиjе приступања коjа подразумиjева интензивниjе учешће земаља чланица ЕУ у приступним преговорима држава кандидаткиња за чланство.

– Указала jе на потребу да се jединствена позициjа Црне Горе као предводнице у преговорима ЕУ додатно оснажи кроз политички диjалог на високом нивоу, с обзиром на jасни геостартешки приоритет кредибилне НАТО чланице – каже се у саопштењу.

Шинковски вел Сенк jе, како су казали, честитао Црноj Гори на резултатима у преговарачком процесу, истакавши да ће Пољска наставити да пружа пуну подршку у остварењу мисиjе да буде сљедећа пуноправна чланица ЕУ.

Шинковски вел Сенк jе указао да поред изворног концепта солидарности и партнерства коjи jе водиља Пољске у односима према државама кандидатима за чланство у ЕУ, та држава спремна да кроз интензивирање конференциjа преноси своjа искуства европске интеграциjе и управљања фондовима ЕУ.

– Закључио jе да постоjе и конкретни интрументи jачања сарадње у секторским политикама ЕУ у окриљу Берлинског процеса, од дигитализациjе, регионалне сарадње и партнерстава међу градовима до сарадње локалних самоуправа", каже се у саопштењу.

Наводи се да jе потпредсjедник Сеjма Терлецки поручио jе да jе заjеднички спољно-политички интерес и Црне Горе и Пољске црногорско учлањење у ЕУ, и да постоjи много изазова на коjе би заjедничким снагама требало одговорити, због чега будуће проширење Униjе не би смjело да се даље одлаже.

– У контексту очувања стратешке аутономиjе ЕУ, истакао jе да jе проширење Униjе на Западни Балкан стратешки и геополитички приоритет – наводи се у саопштењу.

Кордић jе, како се истиче, у контексту стратешке стабилности цjелокупног европског континента, истакла jе да Црна Гора, као НАТО чланица, слиjеди jасну вањску политику и европска интеграциjа обезбjеђуjе комплементарне инструменте за то.

Различите регионалне инициjативе коjима се придружуjе, како jе додала, Црна Гора види првенствено као механизам за брже остваривање чланства у ЕУ.

Посланик и доскорашњи предсjедник Сеjма Кухћињски предложио jе да се конкретизуjе парламентарна сарадња Пољске с Црном Гором, али и осталим земљама региона Западног Балкана.

– Нарочито кроз укључивање представника легислативних тиjела западнобалканских држава у постоjеће инициjативе коjе Пољска предводи и у коjима активно учествуjе, као што jе „Инициjатива три мора“, коjа за сада окупља само оне земље Централне и Источне Европе коjе су већ постале чланице Европске униjе – каже се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:09