Зорка Кордић / Зорка Кордић - Зорка Кордић
14/07/2021 u 18:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кордић: Присуство ЕУ на Западном Балкану пресудно за мир и стабилност

То што jе Словениjа преузела предсjедавање ЕУ добар jе сигнал за земље Западног Балкана, поручила jе Кордић

Предсjедавање Словениjе Европском униjом (ЕУ) коментарисала jе главна преговарачица Црне Горе са ЕУ Зорка Кордић. У разговору за Нову М каже да вjеруjе да ће Словениjа дебату о политици проширења водити на наjискрениjи начин. Сматра и да jе присуство ЕУ у стратешком смислу на Западаном Балкану пресудно за стабилност, мир и просперитет.

– То што jе Словениjа преузела предсjедавање ЕУ добар jе сигнал за земље Западног Балкана – поручила jе Кордић.

Напомиње да jе Словениjа традиционално не само добар партнер него земља коjа наjбоље разумиjе значаj процеса интеграциjа на Западном Балкану.

 –Ту видимо Словениjу као земљу коjа ће заиста ову дебату о политици проширења ЕУ водити на наjискрениjи начин. Дакле, можда jе у претходном периоду било фаза када jе политика проширења ЕУ jедноставно ниjе била присутна у дискурсу на ниву ЕУ. Сада имамо jедну jасну декларациjу да ће то бити jедан од приоритета предсjедништва, а што jе наjзначаjниjе имамо и конкретне механизме – казала jе Кордић.

Додаjе да jе присуство и ангажовање ЕУ у стратешком смислу на Западаном Балкану пресудно за стабилност, мир и просперитет.

 –Дакле, та сажна политичка порука коjа jе циjелом Западном Балкану потребна са стране ЕУ значи и jедну политичку подршку и jедну поруку визиjе да ми диjелимо заjедничку европску будућност, а конкретни инструменти наравно су сам процес преговора коjи подстиче реформе у друштву, сназжна подршка инфраструктурним проjектима и подстицаjи у оним областима гдjе смо успjешни у реформама – истакла jе Кордић.

Она ниjе сагласна са оцjенама поjединих званичника да jе потребно веће агнажовање ЕУ на Западном Балкану.

 – Напротив. Ми сада имамо jедну снажну политичку дебату, политику проширења на агенди и у расправи и у политичком животу држава чланица, имамо промишљања о геостратескоj важности циjелог региона Западног Балкана за стабилност, просперитет и мир ЕУ и циjелог европског континента и мислим да у том промишљању шта jе стратешки приоритет ЕУ ЗБ, државе кандидати нарочито имаjу снажну подршку и имаjу jасну политичку поруку визиjе заjедничке будућности – нагласила jе Кордић.

Поручила jе да оним што jе Црна Гора у последњих девет година, колико траjу преговори са ЕУ, постигла на путу ка ЕУ могу бити задовољни.

 – Између осталог, унаприjеђен jе законодавни оквир, институциjе а много jе урађено и на плану инфраструктурних проjеката. Након девет година ми имамо такву платформу гдjе можемо даље да радимо на себи, да можемо боље да унапређуjемо процесе и наше инститициjе и мислим да jе ово прави оквир коjи ће дониjети jедан већи квалитет нашем друштву. Тако да са тог аспекта процес европске интеграциjе и даље остаjе таj кљуцни покретач трансформативне моћи циjелог нашег друштва – казала jе Кордић.

Према њеним риjечима за Црну Гору и Србиjу од недавно примjењуjе се ревидирана методологиjа у преговорима.

 – Ниjедно ново поглавље се неће моћи затворити приjе него што се испуне сва прелазна мjерила коjа се тичу владавине права. Став ЕУ у погледу испуњења привремених мjерила у потпуности се поклапа са оним сто су приоритети ове Владе – закључуjе Кордић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 12:24