са састанка / - са састанка
22/09/2021 u 18:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кордић: Радне групе за преговоре као консултативна платформа за унапређење jавних политика

Влада Црне Горе jе у jулу ове године усвоjила иновиране одлуке о радним групама за поглавља 2 и 19. Радна група за поглавља 2 има 30 чланова, док Радна група за поглавље 19 броjи 47 чланова

Радне групе за преговоре треба да буду кључна консултативна платформа за све активности у оквиру секторских политика. Кроз њихов рад, а водећи се обавезама из завршних мjерила, треба да покажемо већи степен власништва над процесом и пошаљемо афирмативне поруке Европскоj комисиjи и државама чланицама, казала jе главна преговарачица, Зорка Кордић на конститутивним сjедницама радних група за поглавља 2 – Слобода кретања радника и 19 – Социjална политика и запошљавање.

Конститутивне сjеднице радних група за та два поглавља су одржане данас.

На сjедницама су разматране приоритетне активности усмjерене на испуњавање обавеза у тим преговарачким поглављима, кроз израду и реализациjу мапе пута с jасно дефинисаним задацима, роковима и одговорношћу.

Главна преговарачица jе поздравила иновирање радних група, истакавши потребу синергиjског дjеловања свих учесника и значаj добре координациjе и комуникациjе за успjешност у спровођењу реформи.

Она jе казала да ће дослиjедна примjена мапе пута, подстаћи динамику испуњења обавеза из ЕУ агенде и осигурати ефикасно испуњење jедног завршног мjерила у поглављу 2 и три завршна мjерила у поглављу 19. У том контексту, она jе указала на потребу даљег jачања административних капацитета, како за процес приступања, тако и за будуће чланство у ЕУ.

Шефице радних група, Ана Лековић и Jевросима Пеjовић су се осврнуле на постигнуте резултате, као и на завршна мjерила од коjих зависи даљи напредак Црне Горе у поглављима 2 и 19. Истакле су да ће настоjати да, добром координациjом у оквиру радних група, даjу пуни допринос испуњавању обавеза у предметним областима и питањима од значаjа за сваког грађанина Црне Горе.

Влада Црне Горе jе у jулу ове године усвоjила иновиране одлуке о радним групама за поглавља 2 и 19. Радна група за поглавља 2 има 30 чланова, док Радна група за поглавље 19 броjи 47 чланова.

У контексту нове методологиjе, поглавље 2 – Слобода кретања радника се налази у оквиру кластера Унутрашње тржиште, док се Поглавље 19 налази у оквиру кластера Конкурентност и инклузивни раст.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:30