Кордић / LAZAR RUZIC
05/01/2022 u 08:38 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кордић: Сарадња Владе и Скупштине потребниjа него икад

Кордић је истакла да је кључни принцип у преговорима с ЕУ одувиjек био принцип равнотеже – да све оно што се остваруjе у свим поглављима правне тековине ЕУ буде праћено напретком у владавини права

Управо jе година за нама показатељ да са jасном визиjом, посвећеношћу и упорношћу досљедно пратимо европски пут, упркос веома изазовном геополитичком амбиjенту кад jе у питању политика проширења Европске уније (ЕУ), дебата о стратешкоj аутономиjи ЕУ и различита перцепциjа поjединих држава чланица ЕУ о њеноj будућности, казала је Зорка Кордић, главни преговарач Црне Горе с ЕУ.

Она је у последњем броју часописа "Еуроказ" истакла да је кључни принцип у преговорима с ЕУ одувиjек био принцип равнотеже – да све оно што се остваруjе у свим поглављима правне тековине ЕУ буде праћено напретком у владавини права.

– Природа приступног процеса jош од отварања преговора с ЕУ 2012. године jе таква да почива на овом балансу: опипљивим реформама у владавини права, праћеним напорима на испуњавању задатака за 33 поглавља преговора – како на усклађивању прописа с правном тековином ЕУ, тако и изградњом капацитета за њену пуну имплементациjу. У Комуникациjи Европске комисиjе – уводном диjелу Пакета проширења за 2021. годину – експлицитно стоjи да jе општа равнотежа у овом смислу у Црноj Гори очувана, чиме се искључуjе свака могућност нарушавања тзв. клаузуле баланса, с тим да jе сада приоритетно испунити привремена мjерила за поглавља 23 и 24 – навела је Кордић.

Како је додала, ове године се налазимо у преломноj тачки преговора, кад се од свих сегмената у друштву очекуjе додатни корак наприjед.

– Практично први пут од отварања преговора, фокус jе више него икада на синергиjи све три гране власти, како бисмо ушли у финалну фазу – добили извjештаj о привременим мjерилима за поглавља 23 и 24 и откључали затварање свих других поглавља. Интензивна сарадња Владе и Скупштине, превасходно у диjелу усваjања кључних прописа, потребниjа jе него икада, а унапређење диjалога и постизање консензуса у Скупштини о кључним именовањима у правосуђу апсолутни приоритет– нагласила је Кордић.

Да jе дошло до значаjних унапређења у структурама коjе се баве владавином права констатовано jе и на посљедњоj Међувладиноj конференциjи са ЕУ, одржаноj 13. децембра 2021, на коjоj jе добиjен ревидирани оквир приоритета у поглављима 23 и 24, на основу интензивне планске активности.

– Чињеница да би чак 84 одсто грађана гласало за улазак у ЕУ ако би референдум био организован у овом тренутку улива наду у проналажење конструктивних рjешења и снажниjи диjалог око обавеза из ЕУ агенде, а нас jе подстакло да интензивирамо комуникациjу са свим актерима нашег друштва – истакла је Кордић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 06:53