Предсједник скупштине са амабсадором Кореје / - фото: Скупштина Црне Горе
30/07/2021 u 15:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кореја подржава спољну политику Црне Горе

Податак да у Црној Гори борави око 200.000 туриста, што jе трећина укупног броjа домаћег становништва је охрабрући, истиче Бечић

Предсjедник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић састао се данас са Њ.Е. Хjонг-чан Чеом, амбасадором Републике Кореjе у Црноj Гори. Том приликом оциjењено jе да jе уз поштовање традиционално добрих односа Кореjе и Црне Горе у наредном периоду важно додатно унаприjедити и оснажити сарадњу у сфери економиjе и туризма, али и парламентарних односа.

Амбасадор Чеа jе истакао да званична Кореjа у потпуности подржава и уважава циљеве као и агенду спољне политике нове владаjуће већине.

Уз констатациjу да у Црноj Гори тренутно борави око 200.000 туриста, што jе трећина укупног броjа домаћег становништва, предсjедник Скупштине jе истакао да управо такви подаци охрабруjу, али и обавезуjу на додатну одговорност.

– Туризам jе управо поље у коме можемо унапређивати сарадњу. Настоjање jе да и на вашем тржишту буде промовисано оно што Црна Гора као туристичка дестинациjа нуди – казао jе предсjедник Бечић.

Он jе током састанка, уз подсjећање да jе у Црноj Гори прошле године по први пут дошло до демократске смjене власти, напоменуо и да спољна политика владаjуће већине почива на три стуба утврђена споразумом потписаним након избора – а коjи прецизира опредиjељеност Евроатланским интеграциjама, Европским интеграциjама, те доброj региналноj сарадњи, коjа jе, како jе истакао Бечић, важна претпоставка интеграциjа.

Данашњи састанак био jе, између осталог, прилика да предсjедник Скупштине упозна амбасадора Чеа са приоритетима новог скупштинског сазива, уз подсjећање да формирање групе приjатељства, може додатно оснажити кооперативност између двиjе земље. Током разговора, предсjедник Бечић jе указао на спремност да ново скупштинско руководство континуирано ради на jачању приjатељских веза широм свиjета.

И поред чињенице да су Црна Гора и Република Кореjа од успостављања дипломатских односа брижљиво градиле сарадњу, амбасадор Корејеjе нагласио да комуникациjа између парламената треба доприниjети тjешњоj повезаности народа. Он jе поздравио спољнополитичку агенду, закључивши да „и ако Кореjа ниjе дио Западног Балкана, у потпуности подржава три кључна циља: посвећеност НАТО партнерству, приступање ЕУ и jачање регионалне сарадње.“

Амбасадор Че jе напоменуо да Влада Кореjе са Владом Црне Горе ради на потписивању уговора о економскоj сарадњи , те препознао да би то била област коjа ће у перспективи бити интензивниjе развиjана. Поручио jе и да би га радовало да на тлу Црне Горе у наредном периоду ,,види више Кореанца“.

Састанак jе био и повод да предсjедник црногрског Парламента упути изразе захвалности на медицинскоj помоћи коjу jе Република Кореjа пружила нашоj земљи током борбе са пандемиjом Цовид-19.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 00:24