Koprivica sa ambasadorom Bugarske / - FOTO: VLADA
25/01/2024 u 16:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Koprivica-Dimitrov: Crna Gora ima velike mogućnosti da završi proces pristupanja EU i prije 2030.

Ambasador je ukazao da Bugarska može značajno pomoći Crnoj Gori, i istakao je da je potrebno ojačati bilateralne odnose između dvije države na nivou ministarstava, za šta, kaže, postoji realna šansa

Crna Gora ako nastavi ovim putem ima velike mogućnosti da završi svoj process pristupanja EU i prije 2030. godine, kazao je ambasador Bugarske Stefan Dimitrov tokom današnjeg susreta sa potpredsjednikom Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momom Koprivicom.

Koprivica je, kako je saopšteno, poželio dobrodošlicu ambasadoru i zahvalio se na podršci koju Bugarska pruža Crnoj Gori, posebno jer Crnu Goru i Bugarsku vežu istorijske veze, a ambasador se na početku razgovora zahvalio na lijepim riječima te čestitao formiranje Vlade i stupanje potpredsjednika na važnu funkciju.

- Ciljevi 44. Vlade su vladavina prava i evropski napredak - kazao je Koprivica.

On je naglasio da su već postignuti “značajni rezultati” i ostvarena su važna pravosudna imenovanja, usvojeni su određeni reformski zakoni u oblasti antikorupcije i borbe protiv pranja novca, a postignut je i održiv dogovor o popisu.

- U kreiranoj atmosferi konsenzusa i dijaloga od presudnog značaja za reformu EU integracija i manifestaciju demokratske zrelosti institucija jeste dovršetak pravosudnih imenovanja, a to je izbor vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu, jer VD stanje onemogućava sveobuhvatnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, urušava nezavisnost institucija ali i otežava rad Specijalnog državnog tužilaštva, koje je u prethodnom periodu dalo nemjerljiv doprinos sveukupnoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije - kazao je Koprivica.

U tom smislu, kako je navedeno, Koprivica je istakao čvrsto uvjerenje da bilo kakva opstrukcija neće dovesti u pitanje pokazanu sposobnost Skupštine da postigne nacionalni konsenzus u pogledu izbora najviših pravosudnih zvaničnika, a najznačajniji takav izbor, kako je ocijenio, je izbor vrhovnog državnog tužioca.

Ambasador je izrazio čestitke Vladi na cjelokupnom dosadašnjem radu, te dodao da se Bugarska zalaže za princip,,zasluga’’ u pogledu pristupanja EU, i uvjeren je da Crna Gora može da bude dobar primjer na Zapadnom Balkanu.

Ambasador je ukazao da Bugarska može značajno pomoći Crnoj Gori, i istakao je da je potrebno ojačati bilateralne odnose između dvije države na nivou ministarstava, za šta, kaže, postoji realna šansa.

Takođe, naveo je da postoji velika šansa za jačanje privredne i ekonomske sardnje između dvije države, kao i saradnja u oblasti kulture.

Posebno je, dodaju, istakao da Ambasada Bugarske planira da u maju mjesecu organizuje Nedjelju kulture, kao i da se planira proslava Nacionalnog praznika Bugarske 5. marta na Cetinju.

Ambasador je na kraju razgovora iskazao iskreno vjerovanje da ako Crna Gora nastavi ovim putem “ima velike mogućnosti da završi svoj process pristupanja EU i prije 2030. godine”.

Na kraju susreta sagovornici su istakli dobre odnose Bugarske i Crne Gore, prožete istorijskim i kulturološkim vezama, te izrazili želju za produbljivanjem dobre saradnje i zajedničkog političkog djelovanja koje se može samo intezivirati u budućnosti i dogovorili nastavak produktivne saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, konstatovano je tokom sastanka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 15:00