Савјет Европе / -Савјет Европе
16/09/2021 u 18:40 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kорупција на највишем нивоу под лупом Савјета Европе

Фокус у вези области које ће се оцјењивати у петој рунди јесте на највишим носиоцима извршне власти, у првом реду то су предсједници, министри и менаџмент Управе полиције

Експертска мисија Групе држава за борбу против корупције (ГРЕКО) долази у Црну Гору од 27. септембра до 1. октобра, ради процјене како црногорске институције испуњавају антикорупцијске препоруке. У питању је пета рунда евалуације о томе како Црна Гора испуњава препоруке овог експертског тијела Савјета Европе.

Фокус током пете рунде евалуације биће везан за двије иницијативе, и то лобирање и Етички кодекс за највише носиоце извршне власти у Црној Гори. То су и најавили представници канцеларије Савјета Европе у Подгорици на сједници скупштинског Одбора за антикорупцију у јулу ове године. Црногорске институције су и раније разматрале степен реализациjе препорука ГРЕКО-а – „Спречавање корупциjе у односу на посланике, судиjе и тужиоце” – а поводом закључка да је Црна Гора примиjенила осам од укупно 11 препорука, од којих jедну дjелимично, док двије нису примиjењене. Међутим, како је четврта рунда евалуације завршена, по свој прилици, ни Савјет Европе ни Црна Гора више се неће враћати на препоруке које су остале неиспуњене. У питању су препоруке које захтијевају већи политички консензус, па су обје стране изразиле наду да ће до њега и доћи.

Иницијативе доставила и Агенција за спречавање корупције

Пред парламентом је и иницијатива Агенције за спречавање корупције која се, једним дијелом, тиче ранијих и садашњих препорука Савјета Европе. Агенција је доставила Скупштини предлог закона који се тиче усклађивања Закона о прекршају и Закона о политичким субјектима и изборним кампањама. По мишљењу Агенције, Закон о политичким субјектима и кампањама тачно описује шта су политички субјекти. Међутим, сви политички субјекти нису правна лица и то је разлог због чега Закон о прекршају треба измијенити – против кога се може водити прекршајни поступак и да поред правних и одговорних лица треба да стоји и „против политичких субјеката и одговорних лица у политичким субјектима”.

Тиме би били обухваћени и коалиције и групе грађана, то јест, сви носиоци политичког процеса.

Фокус у вези области које ће се оцјењивати у петој рунди јесте на највишим носиоцима извршне власти, у првом реду то су предсједници, министри и менаџмент Управе полиције. У протекле четири године ГРЕКО је радио на изради процедура које се тичу унапређења сукоба интереса, провјере имовинских картона јавних функционера и злоупотребе јавних ресурса. У наредном периоду ће радити и на лобирању – кроз иницијативу Министарства правде. Траже и да се заокружи њихова иницијатива за усвајање Етичког кодекса за највише носиоце извршне власти.

Етички кодекс је израђен у сарадњи са Агенцијом за спречавање корупције и Генералним секретаријатом Владе, а пред Владом је већ мјесецима и чека на усвајање. У питању је политички документ којим се прецизирају одређена права и дужности најистакнутијих државних званичника када је у питању јавно поступање и дјеловање.

С.Р.-М.В:

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:41