Kovač / - SRDJAN BOLJEVIC
24/09/2022 u 11:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kovač: Dati mandat poslaniku koji je dobio 41 potpis podrške

U nedostatku jasnih ustavnih odredaba koje bi ukazivale na izlaz iz postojeće političke i pravne situacije, mora se uvažiti volja većine koja je jasno izražena

Ustav ne propisuje pravila o postupanju kada se mandat dodjeljuje drugi ili treći put u istom sazivu Skupštine i ispravan potez je da se poslaniku, koji je dobio 41 potpis podrške, da mandat za sastavljanje Vlade, saopštio je ministar pravde Marko Kovač.

On je naveo da Ustav propisuje samo davanje mandata nakon konstituisanja Skupštine.

- Dok, niti jednom riječju, ne propisuje pravila o postupanju kada se mandat dodjeljuje drugi ili treći put u istom sazivu, naveo je Kovač, a objavilo Ministarstvo pravde na Tviteru.

Prema njegovim riječima, u nedostatku jasnih ustavnih odredaba koje bi ukazivale na izlaz iz postojeće političke i pravne situacije, mora se uvažiti volja većine koja je jasno izražena, kao i činjenica da je Skupština konstituisana i nesmetano funkcioniše.

- Samim tim, kako ne postoji rok od 30 dana u konkretnoj situaciji u kome bi predsjednik bio dužan da predloži mandatara, to je jedini ispravan potez da se poslaniku, koji je dobio 41 potpis podrške u parlamentu, da mandat za sastavljanje Vlade, kazao je Kovač.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:07