Marko Kovač / - TWITTER/MINISTARSTVO PRAVDE
09/01/2023 u 18:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kovač za portal Dan: Otišao sam u svojstvu ministra na svečanost, ničim nisam ugrozio BiH

On je podsjetio da je Republika Srpska i formalno priznata Dejtonskim sporazumom, uz garancije i saglasnost međunarodne zajednice i da i danas egzistira u tom obliku

Ministar pravde Marko Kovač za portal Dan kazao da je prisutvovao na svečanosti povodom obilježavanja Dana Republike Srpske u svojstvu ministra, te da je poziv dobio od Milorada Dodika.

Damjanović i Kovač na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske

-  Povodom razlicitih medijskih interpretacija u vezi prisustva svečanosti povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, želim da pojasnim da sam poziv od predsjednika Milorada Dodika dobio u svojstvu ministra pravde u Vladi Crne Gore, te da sam u tom svojstvu i otišao. Bila mi je čast da posle 25 godina sa kolegom ministrom Aleksandrom Damjanovićem budem prvi funkcioner izvrsne vlasti koji je prisustvovao svečanosti povodom obilježavanja navedenog praznika, naglasio je on.

Vlada nije razmatrala prisustvo Kovača i Damjanovića na svečanosti povodom Dana RS

Kovač je podsjetio da je Republika Srpska i formalno priznata Dejtonskim sporazumom, uz garancije i saglasnost međunarodne zajednice i da i danas egzistira u tom obliku, te stoga smatra da ničim nije ugrozio ili doveo u pitanje teritorijalni integtitet BIH niti narusio prijateljske odnose sa našim susjedima.

Damjanović: Na svečanosti u Banjaluci sam bio u lično ime, poštujem suverenitet BiH

- Tačno je da ova posjeta nije prošla uobičajenu proceduru u vidu usvajanja platforme na sjednici Vlade, kao sto je i tačno da je Ustavni sud BiH osporio navedeni datum za obilježavanje, ali je takođe činjenica da se taj dan  i dalje od strane vlasti Republike Srpske i stanovnistva doživljava i tretira kao istorijski događaj koji treba i vrijedi obilježiti, istakao je Kovač.

Podsjetimo, Kovač i Damjanović prisustvovali su juče svečanoj ceremoniji povodom 9. januara Dana Republike Srpke, u međuvremenu izazvali su reakcije javnosti, a iz Vlade su naveli da ih oni nisu delegirali za taj događaj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. maj 2023 15:54