Ministar pravde Marko Kovač / IVAN PETROVIC-IPE
08/08/2022 u 20:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kovač: Zakon o porijeklu imovine odnosiće se i na djela prije 20 godina

Krivično djelo "stvaranje kriminalne organizacije" prepoznato je 2010. godine, predlagači smatraju da je optimalno definisati da provjere mogu biti vezane za period deset godina prije ili poslije izvršenja krivičnog djela

Ministar pravde Marko Kovač izjavio je da se pod lupom državnih organa mogu naći i krivična djela počinjena prije 20 godina Ukoliko Zakon o porijeklu imovine bude usvojen, u parlamentu.

Ministar je rekao da je "krivično djelo "stvaranje kriminalne organizacije" prepoznato u Crnoj Gori 2010. godine, i predlagači smatraju da je optimalno rješenje da se definiše da provjere mogu da budu vezane za period deset godina prije ili poslije izvršenja krivičnog djela."

"Njegova vremenska odrednica će biti deset godina prije i/ili poslije izvršenja krivičnog djela iz oblasti organizovanog kriminala, što znači da će u opseg djelovanja kako finansijske istrage tako i kasnije kroz mogućnost pokretanja trajnog oduzimanja imovinske koristi biti djela koja su počinjena negdje u periodu od 2000. godine pa dalje", kazao je Kovač za TVCG.

Nacrt zakona predviđa i oduzimanje sporne imovine i prije pravosnažne presude.

Za to je, kako je potvrdio Kovač, dovoljno da ona bude vrijedna najmanje 50.000 eura i da Specijalno državno tužilaštvo podigne optužnicu.

"Moram da naglasim da smo paraleno sa ovim izmjenama radili i na izmjenama Zakona o krivičnom postupku gdje smo predvidjeli drugaičiju dinamiku potvrđivanja optužnice tako da će taj postupak sada ići mnogo brže imajući u vidu da više neće postojati ročište za potvrđivanje optužnice već će taj dio biti izmijenjen kroz žalbeni postupak", kazao je Kovač. 

Nacrt zakona tretira i slučajeve obustave finansijske istrage.

Nakon što se utvrdi da ne postoje uslovi za oduzimanje imovine, tužilac sa spisima predmeta obavještava poreski organ koji dalje preuzima slučaj.

"Pored toga  što se finansijska istraga neće zaključiti kroz vođenje postupka za trajno oduzimanje imovnske korisiti,  tu se priča ne završava, nego se predmet ustupa poreskom organu", kazao je Kovač.

Kovač smatra da je dobijen kvalitetan tekst koji će već krajem sedmice biti pred ekspertima Evropske komisije.

Ministar očekuje da od njih, krajem septembra, Vlada dobije zeleno svijetlo kako bi se išlo ka usvajanju tog zakona u parlamentu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. septembar 2022 12:56