Dragan Krapović / Demokrate
18/03/2024 u 14:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krapović: Nezakonito postavljanje v.d. direktora Uprave policije je politizacija javne uprave

Upravo sada je, predsjedniče Vlade, na sceni politizacija Uprave policije kroz nezakonito postavljenje v.d. direktora Uprave policije od strane neovlašćenog predlagača, kazao je Dragan Krapović, potpredsjednik Demokrata, reagujući na izjavu premijera Milojka Spajića da neće dozvoliti politizaciju javne uprave.

- I, naravno, odmah nakon presude Upravnog suda, još jednom ćemo Vas pitati zašto ste to uradili suprotno Zakonu o unutrašnjim poslovima, a pogotovu imajući u vidu da ste prilikom nezakonitog odlučivanja ispred sebe imali kompletne podatke, upozorenja i informacije, uključujući i sve aspekte profesionalizacije i politizacije - kazao je Krapović.

Kako je naveo, ovo posebno u svjetlu činjenice da su brojni funkcioneri i lica bliska PES-u predlagala kandidate za direktora Uprave policije.

- Da li je ovo, gospodine predsjedniče, depolitizacija Uprave policije, vladavina prava i primjena evropskih i demokratskih standarda - pitao je Krapović.

Ministar, kako je naveo, od prvog dana želi samo čistog, hrabrog, stručnog profesionalaca, koji nema veze sa partijama, koji nema dodira sa kriminalom, koji nikada nije koristio svoju poziciju za partijske uticaje, koji nije dogovarao svoju kandidaturu sa političarima ili sa njima povezanim licima, koji će samo služiti zakonu i državi Crnoj Gori.

Eskobar: Realno je da Crna Gora bude sljedeća članica EU; Spajić: Manjine dobrodošle u Vladu

- U ovom trenutku, kada je povjerenje javnosti u institucije od presudne važnosti za očuvanje društvenog tkiva, imperativ je da se postupci donošenja odluka odvijaju na temeljima transparentnosti, zakonitosti i odgovornosti, a ne sve suprotno tome, o čemu najbolje svjedoče dvije sjednice Vlade, od kojih je jedna sazvana u nedjelju nešto prije ponoći - kazao je Krapović.

Demokrate: Puna podrška Šaranoviću, a Vladi oročena do sticanja IBAR-a

Na kraju podsjetio je Spajića da su se već eminetni pravnici izjasnili i potvrdili da je Odluka Vlade nezakonita.

- A podsjećam Vas i na stav portparolke Evropske komisije, koja je nakon izbora v.d. direktora Uprave policije kazala: “proceduranla imenovanja treba da budu u skladu sa zakonom”.

Dakle, gospodine, Spajiću, ovdje je svima sve jasno, a biće i Vama jasnije nakon odluke Upravnog suda - naveo je Krapović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:31