Krapovic - Vag / - MINISTARSTVO ODBRANE
15/11/2023 u 14:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krapović sa ambasadorkom Vag: Misija OEBS-a nastavlja sa podrškom procesa kontrole naoružanja

Ministarstvo odbrane ostaće posvećeno sprovođenju rezolucije UN-a „Žene mir i bezbjednost“, koja je dobila na značaju i kroz OEBS-ovo uključivanje rodnih pitanja u okviru bezbjednosne komponente, naveo je Krapović

Ministar odbrane, Dragan Krapović tokom sastanka sa šeficom misije OEBS-a u Crnoj Gori, ambasadorkom Dominik Vag ukazao je na važnost dugogodišnje saradnje Ministarstva odbrane Crne Gore i OEBS misije u Crnoj Gori.

Istakao je nekoliko značajnih projekata, koji su realizovani u prethodnim godinama. Posebno je naglasio MONDEM program demilitarizacije, koji je uspješno završen 2018. godine, kada je riješeno pitanje preko 86 odsto viškova ubojnih sredstava.

Pored navedenog programa, istakao je zadovoljstvo saradnjom sa OEBS Misijom po pitanju projekta Ublažavanje rizika od SALW-a i SCA u Crnoj Gori, te istakao da će najavljena revizija prioriteta doprinijeti da sprovođenje projekta bude dinamičnije, čime bi se dodatno doprinijelo jačanju saradnje, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Krapović je istakao da Ministratsvo odbrane u potpunosti ispunjava obaveze iz Bečkog dokumenta i podržava proces njegove modernizacije usmjeren na jačanje međusobnog povjerenja, saradnje i sigurnosti u evropskom okruženju. Dodao je da će Ministarstvo odbrane ostati posvećeno sprovođenju rezolucije UN-a „Žene mir i bezbjednost“, koja je dobila na značaju i kroz OEBS-ovo uključivanje rodnih pitanja u okviru bezbjednosne komponente.

Krapović je istakao da će Crna Gora nastaviti usklađivanje sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, kao i da će ostati posvećena članstvu u NATO i ispunjavanju prioriteta iz NATO agende.

- Ambasadorka Vag je kazala da, nakon uspješnog završetka MONDEM programa i na osnovu zahtjeva za pomoć koji je podnijet Forumu za bezbjednosnu saradnju OEBS-a, Misija podržava implementaciju projekta „Ublažavanje bezbjednosnih rizika u vezi sa SALW/SCA u Crnoj Gori”, koji finansiraju Austrija, Francuska, Njemačka, Mađarska, Crna Gora, Norveška, Slovačka i Švajcarska. Kroz projekat, kako je kazala, Misija OEBS-a obezbjeđuje najbolje prakse u odabranim oblastima upravljanja životnim ciklusom oružja i pomaže Crnoj Gori da unaprijedi kapacitete Ministarstva odbrane za praćenje stabilnosti zaliha municije, kao i da unaprijedi svoja skladišta, navode iz Ministarstva.

Do kraja godine projekat će obezbijediti sertifikovana vozila za bezbijedan transport opasnih materija, uključujući municiju i eksplozive.

Ambasadorka Vag je kazala da će Misija OEBS-a nastaviti da podržava Ministarstvo odbrane i Vojsku Crne Gore u procesu kontrole naoružanja, i to kroz obuke, ekspertize i neophodnu opremu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 18:47