/ - FOTO: MO - SA KONFERENCIJE
17/02/2024 u 19:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krapović sa Pelešijem: Značajna odbrambena saradnje Crne Gore i Albanije

Ukazano je i na potrebu fokusiranja i na indo-pacifički region, imajući u vidu uticaj ovog regiona na globalnu bezbjednost.

Ministar odbrane Dragan Krapović je tokom drugog dana Minhenske bezbjednosne Konferencije razgovarao sa ministrom odbrane Albanije, Nikom Pelešijem. Sagovornici su istakli značaj odbrambene saradnje dvije zemlje, te iskazali očekivanje skorašnjeg potpisivanja tehničkog aranžmana, kojim bi se dobilo utemeljenje i osnova za zajedničku obuku pripadnika VCG i Vojske Albanije.

Ministri odbrane dvije zemlje su kazali da se, pored bilateralnih aktivnosti, odbrambena saradnja Crne Gore i Albanije odvija i kroz aktivno učešće u regionalnim inicijativama, kao što Američko-jadranska povelja A5, SEDM, RACVIAC, BMTF, DECI, ADRION, B9 i CEDC+. Imajući u vidu da Republika Albanija ove godine predsjedava Američko-jadranskom poveljom A5, ministar Peleši je izrazio uvjerenje da će predsjedavanje doprinijeti jačanju saradnje zemalja regiona, te dodatnoj promociji evropskih i evroatlanstkih integracija.

Na poziv federalnog ministra odbrane, Borisa Pistorijusa, Krapović je prisustvovao radnom ručku, kao i zvaničnoj večeri povodom dodjele nagrada „Ewald Von Kleist“, čiji je domaćin bio premijer Bavarske, Markus Zeder.

Tokom drugog dana Minhenske bezbjednosne konferencije izražena je zabrinutost zbog narušene transatlantske bezbjednosti i ukazano na opasnost imperijalističkih ambicija autokratskih režima. Ukazano je i na potrebu fokusiranja i na indo-pacifički region, imajući u vidu uticaj ovog regiona na globalnu bezbjednost.

Na panelu posvećenom budućnosti Zapadnog Balkana, razmijenjena su mišljenja o izazovima i mogućnostima koje su pred zemljama članicama i aspirantima za članstvo u NATO i EU. Naglašen je značaj jačanja dobrih odnosa među državama Zapadnog Balkana, što taj dio Evrope čini manje ranjivim, uz podršku nastavku reformskih procesa u tim zemljama.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 00:22