Ranko Krivokapić / - FOTO GOV.ME
10/11/2022 u 21:05 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krivokapić: Ako brišete ovlašćenje predsjednika državem, to je puč

Krivokapić je rekao da se Đukanović ponašao u skladu sa Ustavom odlučivši da ne da mandat Lekiću

Ranko Krivokapić, bivši ministar vanjskih poslova, izjavio je za TV Vijesti da 2ako brišete ovlašćenje predsjednika države da biste postavili vlast, to je puč".

Krivokapić smatra da se u crnogorskom parlamentu izvršila neustavna smjena ministara.

-Onda se stvarno desio ustavni puč kad mijenjate odnos između grana vlasti. Ako mislite da izbrišete ovlašćenje predsjednika države da biste nekako postavili vlast, to je puč. U suštini je, ne još uvijek formalno, ali suštinsko nasilje i vodi u nasilje takvo ponašanje- smatra on.

Krivokapić je rekao da Lekić nije imao 41 potpis podrške za mandatara.

.Imate stav Ure da je to klopka... Na dan isteka mandata imate Predsjedništvo Ure koje kaže da neće ništa potpisati. I na to se poziva predsjednik države i na osnovu toga logicirao je, u ukupnim okolnostima kad imate nestabilnost, manjinsku vladu koja je pala... Možda je jedino Bošnjačka stranka mogla dobiti mandat, jer su obje strane htjele njih u Vladi. Ali, predsjednik ne služi za to- navodi on.

Krivokapić je naveo da predsjednici svuda služe da bi stabilizovali političku situaciju.

-On može da bira - daje ili ne daje mandat. Piše da on predlaže mandatara, znači on je predlagač. On stoji iza tog mandatara kad ga predloži, kao što je stao iza Abazovića a nije imao ni četiri potpisa. To je njegov predlog i pokazao se ispravnim. On je ustavni predlagač mandatara, a ne neko drugi. To je njegova važna uloga u političkom sistemu- izjavio je za TV Vijesti.

Krivokapić je rekao da se Đukanović ponašao u skladu sa Ustavom odlučivši da ne da mandat Lekiću.

-I da je Lekić predsjednik, isto bih rekao da je to njegovo pravo. Ako misli da partija Ranka Krivokapića ruši ustavne principe, savjetovao bih mu da vrati mandat građanima- poručuje on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:19