Здравко Кривокапић у посјети Општини Андријевица / - фото: Кабинет предсједника Владе
19/07/2021 u 14:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић: Без економске сигурности, нема ни просперитета

Проjекат од стратешке важности, нарочито за оваj краj, jе ауто-пут и његов завршетак у цjелости, истакао је Кривокапић

Предсjедник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић, са министарком jавне управе, дигиталног друштва и медиjа, Тамаром Срзентић, jутрос jе званично посjетио Општину Андриjевица.

Премиjер Кривокапић разговарао jе са предсjедником Општине Жељком Ћулафићем и са локалним руководством, саопштено је из Кабинета предсједника владе.

Захваливши домаћинима на дивном дочеку, премиjер Кривокапић jе са саговорницима подиjелио своjа сазнања коjа се тичу проблема са коjима се сретаjу житељи и управа ове сjеверне општине, али и са плановима и рjешењима коjа би требало да подигну и оснаже привреду овог краjа.

– У привреду се мора улагати како би људи остаjали у свом завичаjу. Без економске сигурности, нема ни просперитета. Проjекат од стратешке важности, нарочито за оваj краj,  jе ауто-пут и његов завршетак у цjелости. Без путне инфраструктуре, све губи смисао. Оваj простор jе Богом дат за туризам, а и богатог jе енергетског потенциjала, али ако немамо добру путну инфраструктуру, све остаjе неискоришћено – казао jе Кривокапић.

Премиjер jе истакао да jе министар пољопривреде у контакту са представницима Свjетске банке коjа би могла да одобри кредит за одређене проjекте и у Андриjевици и у Беранама, као и за завршетак радова на Кући воћа, те да jе погон “Соко Штарка” потребно вратити у живот. Премиjер jе поручио да постоjе реални предуслови да се изгради Jапанска кућа коjа би преко села Jапан, коjе се налази у овоj општини, била значаjна карика у културноj и привредноj сарадњи између држава Jапана и Црне Горе.

– Знам да jе проблем буџета увиjек актуелан. Функционисање Општине и њених служби без подршке привреде jе немогућ, али се надам да ћемо у предстоjећем времену заjеднички доћи до рjешења. Знам да jе спортски потенциjал Андриjевице изузетан, стога, што приjе jе потребно санирати спортску халу и дjеци омогућити несметано похађање наставе.

Дигитализациjа jавне управе има за циљ дигитално друштво и не желимо да било ко буде из ње искључен. Такође, наjбољима и наjврjедниjима се мора омогућити да дођу до заслужених радних мjеста, као и да нема дискриминациjе по било ком основу – поручио jе Кривокапић.

Предсjедник Општине Жељко Ћулафић рекао jе да су наjвећи проблеми грађана Андриjевице низак животни стандард, незапосленост, миграциjе и слаб природни прирашатаj, те да су то проблеми чиjе рjешење види тек уз значаjну помоћ државе, односно Владе Црне Горе. 

– Као одговорна локална самоуправа, кренули смо у здраво постављање темеља развоjа наше општине, коjи почиваjу на рудним богаствима. Планом концесиjа за  2021. годину, обухваћена су четитри локалитета у нашоj Општини. Очекуjемо од Владе зелено свjетло за планирана ископавања – рекао jе Ћулафић.

Поред Куће воћа, чиjа jе градња започета jош 2017. године, а  од коjе очекуjе да буде “огледало Андриjевице”, валоризациjе хидеоенергетског потенциjала овог краjа, те изградње касарне, предсjедник Ћулафић jе истакао да jе Општини потребно улагање од стране државе у инфраструктурне проjекте.

– Андриjевици jе потребна помоћ у реализациjи проjеката путне инфраструктуре, сеоских водовода, а што би све било у функциjи развоjа сеоског туризма – наглашава Ћулафић.

Предсjедник Општине поменуо jе и проблем са коjим jе суочена школа због нефукнционалности спортске дворане.

Срзентић захвалила jе представницима Општине на топлоj добродошлици, нагласивши да се залаже да свака управа буде сервис грађана, а да jе процес дигитализациjе и модернизациjе управо подршка управи како би своj посао обављала што ефикасниjе.

– Радуjе ме да чуjем да и ви његуjете диjалог и ослушкуjете потребе грађана, а удруженим снагама их морамо рjешавати – казала jе Срзентић.

Потпредсjедник Општине Андриjевица Веско Ракетић, похвалио jе сарадњу коjу Општина у посљедње вриjеме остваруjе са Владом и њеним министарствима, истакавши наду да ће таj однос дониjети Андриjевици и свим њеним грађанима осjетниjи бољитак.

Премиjер Кривокапић током посjете обишао jе и Службу заштите и спашавања. Он ће обилазак сjевера наставити посjетом Општини Беране.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 16:48