/ - Фото: Влада
25/01/2022 u 15:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић: Црна Гора мора да има јасну визију шта жели

Кривокапић отворио конференцију „Значај слободе медија за поглавље 27 и процес европских интеграција“

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић казао је, отварајући конференцију „Значај слободе медија за поглавље 27 и процес европских интеграција“, коју организују Центар за истраживачко новинарство Црне Горе, Монитор и БИРН, да је најзначајнији ресурс Црне Горе екологија.

-Када сагледамо однос медија у Црној Гори према овој теми, мислим да треба да буде такав да нас све просвећује. Превенција је лијек за све, не само у екологији. Ми имамо ситуацију на терену која је таква да имате еколошку државу, а нееколошки однос. Ако је то до сада било тако, онда дајте да то промјенимо- казао је премијер Кривокапић.

Предсједник Владе је истакао да није битно ко ће чинити будућу Владу, већ је битно оно што остављамо нашој, односно, будућим генерацијама.

-Јер живот није само наш живот, живот није само овај тренутак, живот је брига за будућност и остављање генерацијама онога што је најважније – ресурса које могу и они користити. А не на сваком кораку и мјесту, имамо најлошију слику која може да буде искључиво и само однос нас према благу које имамо. Погледајте само, када прођете Морачом, да ли је то Морача или узурпирани пијесак и шљунак?! Да ли су шуме које обилазите, шуме које служе као плућа свим грађанима Црне Горе, или је то шума која је намијењена за стицање богатства одређеног дијела људи?! Да ли кад пролазите Таром и видите да је Тару неко мутио и замутио, да ли је то само ауто – пут или нешто више?! То је била најчистија ријека. Звали су је „суза Европе“. Она управо плаче, јер то више није та Тара- поручио је премијер.

Премијер Кривокапић казао је да би овакве конференције требало да помогну свима нама, да наш однос према најзначајнијем ресурсу који је угрожен и на свјетском нивоу, па и на нивоу Црне Горе, буде мјера нашег живота.

-Да ли климатске промјене које су сада толико видљиве и више ниједног научника не могу оставити на хипотезама да је то неко урадио и да се то некада дешавало. Не. Оне су свједочанство нашег односа према квалитету воде, ваздуха и земљишта. И у директној корелацији са квалитетом нашег живота, са квалитетом нашег здравља, са квалитетом наших и економских могућности. Да ли се сви рудници, све оно што смо урадили, девастирали, вратило на почетно стање?! Не! Да ли ова близина Комбината алуминијума о којем само причамо економски, а заборављамо на највећи удар који је уништио зетску плодну њиву која је гајила најбоље воће и поврће, да не кажем шта друго, и извозила прије свих у друге републике некадашње Југославије, да ли је то слика Црне Горе?! Да ли је слика Црне Горе, да причамо о квалитету воде за пиће, а наш најзначајнији извор је уништен због тога што је неко одлучио да му је важнији један камион пијеска, него да сачува воду за Регионални водовод?! Докле ћемо да жмуримо?! Докле ћемо да гледамо све како нам одговара и за кога је намијењено?! Да ли ће битка за Црну Гору бити битка свих нас, или само појединаца као што је госпођа Мијовић?! Ако буду само појединачне битке, оне су унапријед осуђене на пропаст- казао је премијер Кривокапић.

Премијер Кривокапић казао је да је медији у свему овоме имају значајну улогу. 

-Зато очекујем да ће ова ваша дивна идеја уродити плодом - порукама које неће бити мртво слово на папиру. Које ће бити оно што представља путоказ нашем понашању. Какво ће бити понашање, зависи како ће медији то представити. Јер медији су најзначајнија моћ која се даје у руке некоме и сад је питање ко је тај. Ја вам тврдим да никада у свом животу нијесам размишљао како ће ме ко представити, него сам гледао шта је резултат мог рада-истакао је премијер Кривокапић.

Предсједник Владе поручио је и да Црна Гора мора да има јасну визију шта жели.

-Наша обавеза је стварање заједништва у којем ће један од кључних елемената бити управо заштита животне средине. И када погледате, прије неколико мјесеци, била је једна теза коју сам рекао, да исељавање из Црне Горе није само економско. Оно је економско, али и еколошко. Зашто је еколошко? Зато што је угрожено здравље тих људи. Од Пљеваља па до Гусиња, и наравно, ни Подгорица није мимоиђена. Али ми причамо о темама које су наметнуте да би се свађали. Ово је тема око које не можемо да се свађамо. Ово је тема око које треба да се помиримо и сви кажемо како Црна Гора треба да изгледа еколошки. Погледајте још један дио поглавља 27. који се тиче односа према отпаду, па ће вам бити све јасно гдје живимо и какав је наш однос. Дајте да добра рјешења примјенимо у пракси, да наш живот преобразимо да би наша дјеца живјела у најчистијем природном амбијенту са најбољим квалитетом воде који смо доскора имали - са најбољим  квалитетом ваздуха који смо угрозили и, наравно, нико не смије да заборави шта смо урадили са земљиштем. Ми смо најплоднији дио ЦГ претворили у објекте за становање. Умјесто да, као наши дивни преци, који су знали да је плодно зељиште врједније од било каквог ресурса, зашто смо то урадили?! Да ли можемо то исправити?! Када то можемо исправити?! Колико нам треба пара да то урадимо?! Знате, када нешто девастирате, морате то да вратите у претходно стање, ако је то икако могуће. Желим вам плодоносан рад и да конференције овога типа доприносе јачању наше свијести, јер када промијенимо свијест, промијенићемо штошта. Да би промијенили свијест, морамо многочега да уложимо, а надам се да ћете ви, знајући вашу снагу, енергију и све оно што носите са собом као медији, допринијети да Црна Гора буде другачија-поручио је премијер Кривокапић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 20:12