Ранко Кривокапић / - RADE KOPRIVICA
17/05/2022 u 19:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић: Добри знакови из Брисела већ у октобру

Према његовим ријечима, понекад је привилегија када дођете послије владе, која је, како је оцијенио, била негација европских вриједности

Случај Украјине ће повећати капацитете Европе да буде кохерентнија, оцијенио је министар вањских послова Ранко Кривокапић и додао да предлог предсједника Француске Емануела Макрона не сматра пријетњом за црногорску позицију.

Кривокапић је у интервјуу Телевизији Црне Горе казао да је предлог Макрона схватио као још један предлог о моделу европске сарадње, гдје би укључили и Велику Британију.

-Мислим да ће чак случај Украјине повећати те капацитете да Европа буде кохерентнија, рекао је Кривокапић.

Он је навео да је ово вријеме изузетне могућности за Црну Гору да уграби један дио историјског тренутка да убрза пут ка Европској унији (ЕУ) и њим стигне до сигурне европске луке, као што је некад искоришћен тај моментум за пуноправно чланство у НАТО.

- Мислим да ћемо са резултатима које смо почели правити већ до октобра добити добар знак да смо пред вратима ЕУ у року од могуће и мандата ове владе, ако издржи пун мандате, казао је Кривокапић.

Он је додао да је то циљ који су поставили, а који је, како је навео, сада, послије разговора у Берлину са НАТО министрима вањских послова и министрима ЕУ у Бриселу, остварљив.

Кривокапић је казао да очекује да ће ово вријеме промјена бити добро за Црну Гору.

 - И да ће ова Влада могуће избацити и више него што је и сама очекивала, рекао је Кривокапић.

На питање шта Црна Гора треба најхитније да уради како би напредовала ка ЕУ, он је одговорио да је задатак Црне Горе на путу ка Унији исти, само што се сада брже остварује, а резултати ће се боље вредновати.

- То је владавина прва, кроз велике случајеве, који надам се да су добро аргументовани, да могу бити брањиви, засновани на чињеницама”, навео је Кривокапић.

Он је додао да не жели никада да мисли да је нешто пресуђено прије него што јесте.

 - Оно што ћемо добити као кредибилан партнер ЕУ у украјинском случају, најављена је и данас и понуђена ми је помоћ и на логистичком и финансијском нивоу у спровођењу санкција. Ја сам увјерен у то да ЕУ жели да има случај као што је Црна Гора, поручио је Кривокапић.

Према његовим ријечима, понекад је привилегија када дођете послије владе, која је, како је оцијенио, била негација европских вриједности.

 - Нова влада добија више могућности када су видјели како може бити ружно из Црне Горе са претходном владом. Наша судбина у европским интеграцијама је у нашим рукама, казао је Кривокапић.

ЕУ, како је истакао, није препрека, она је широм отворила врата.

- Ако постоји наша спремност и одлучност, више препрека нема, поручио је Кривокапић.

На питање када очекује да Црна Гора испуни све обавезе према ЕУ и буде спремна да постане прва наредна чланица, он је одговорио да мисли да ће већ привремена мјерила показати да ће број обавеза са 83 доћи на десет, што је енормно убрзање.

 - Када дођете на десет, онда је питање свих оних елемената, које сам прије навео, да се то већ може завршити у року од двије године, да завршимо преговоре и само чекамо поступак ратификације, казао је Кривокапић.

Он је рекао да и поступак ратификације такође може бити брз.

 - Ово је вријеме шансе која се отворила нашом заслугом, чак и лоше владе претходне и перспективне Владе садашње, и моментума у европској политици када Европа жели да постане оно што је прокламовала, навео је Кривокапић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:56