Иван Шикмановић / - Влада ЦГ
16/07/2021 u 13:36 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапићев савјетник урадио нову верзију Темељног уговора?

Премијеров савјетник Иван Шикмановић је још 2013. године на позицију Шефа одсјека за нормативне послове у МУП-у постављен на предлог тадашњег ресорног министра Рашка Коњевића, а био је и начелник у Министарству јавне управе Владе Душка Марковића

Измјене већ усаглашеног Темељног уговора који би требало да потпишу држава Црна Гора и Српска православна црква, направио је правни тим Владе а, наводно, највише посла је обавио правни савјетник предсједника Владе Здравка Кривокапића Иван Шикмановић, сазнаје портал Дана.

Кривокапић је недавно казао да је Темељни уговор „прошао“ на Влади и да је послат у Београдску патријаршију, односно патријарху Порфирију, и да га је правни тим Владе усагласио са црногорским законима и Уставом.

– То смо учинили и због Црне Горе и због Српске православне цркве. Не желимо да се догоди било шта што би могло да доведе у питање тај темељни уговор – рекао је Кривокапић.

Подсјетимо, верзију Темељног уговора, за киоју се говорило да је усаглашена са СПЦ, радило је десет еминентних правника и то по пет из Митрополије црнпогорско - приморсе и Владе. Након неуспјешног састанка у Патријаршији са патријархом Порфиријем, којем су поред премијера присуствовали и министри Јаков Милатовић и Милојко Спаић, тадашњи генерални секретар Божо Милоњић и правни савјетник Иван Шикмановић, дошло је до промјена, па је измијењен и текст Темељног уговора. Према писању неких медија патријарх Порфирије ндеће потписати нови Темељни уговор, а да ли га је добио и да ли ће се о њему одлучивати званично није саопштено.

- Патријарх Порфирије је у Загребу. Чека се његов повратак у Патријаршију, али је сасвим извјесно да са новим текстом Темељног уговора неће бити упознат Синод СПЦ, нити ће се о њему расправљати - речено је незванично порталу Дана у Патријаршији.

Након што је смијењен министар правде Владимир Лепосавић, према нашим сазнањима многе његове послове преузео је премијеров правни савјетник Иван Шикмановић, па тако и посао око Темељног уговора.

Иначе Шикмановић је одавно у црногорској Влади. Још 2013. године на позицију Шефа одсјека за нормативне послове у МУП-у постављен је на предлог тадашњег ресорног министра Рашка Коњевића. У претходној Влади Душка Марковића, Шикмановић је, након што је формирано Министарство јавне управе, 2016. године, из МУП-а прешао на функцију начелника у овом министарству, на које га је поставила министарка Сузана Прибиловић.

Његова супруга Ивана Шикмановић дугогоишњи кадар Министарства вањских послова, је, након једногодишњег боравка у Москви, пресељена у црногорску амбасаду у Сјеверној Македонији. Њен супруг, Иван је напустио функцију начелника у Министарству јавне управе да би се придружио супрузи у њеној дипломатској мисији.

Након тога он се вратио у нову Владу и добио мјесто правног савјетника премијера Здравка Кривокапића.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:08