Кривокапић пристао, чека већину / -VCG
22/09/2021 u 10:10 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапићево пристајање на све, или спасавање редова Рајана?

Конституенте нове власти треба оснажити учешћем представника партиjа националних мањина. Кандидате за нове министре предлаже предсjедник Владе након консултациjа са парламентарном већином

Влада ће имати три потпредсjедника. Актуелни потпредсjедник, Дритан Абазовић ће бити први потпредсjедник Владе, а сви потпредсjедници уjедно и ресорни министри. Предлагање потпредсjедника jе аутономно право предсjедника Владе, један је од пет принципа које је синов предложио синоћ премијер Здравко Кривокапић у циљу реконструкције владе. Конституенте нове власти, акко је казао треба оснажити и учешћем представника партиjа националних мањина.

Како се наводи у саопштењу предсjедника Владе, унапређење рада Владе и Скупштине Црне Горе кроз њихов уставни однос обезбиjедиће се реконструкциjом Владе на још четири принципа и то да предсjедник Владе одлучуjе о томе коjи су министри резултатима у протеклом периоду одговорили изазовима ресора коjе покриваjу; да ресори коjи су се показали као обимни са аспекта њихове функционалности биће подиjељени сагласно договору предсjедника Владе и парламентарне већине; да ће се приликом формирања нових ресора водитирачуна да исти буду у функциjи што бржег остваривања европске агенде Црне Горе; као и да кандидате за нове министре предлаже предсjедник Владе након консултациjа са парламентарном већином, посебно водећи рачуна о прошлогодишњем споразуму носиоца три изборне листе, компетентности и родноj равноправности.

– Споразум носиоца три изборне листе од 8. септембра прошле године jе полазна основа за jачање политичке стабилности и убрзање реформског процеса. Реконструкциjа Владе, на претходно дефинисаним основама, подразумиjева чињеницу да се наредни парламентарни избори неће одржати приjе редовног рока - односно 2024. године. За ово вриjеме Влада и скупштинска већина ће убрзано радити на приступању Црне Горе Европскоj Униjи (ЕУ), као и на осталим планираним реформама на jачању економског просперитета и правне сигурности грађана– саопштио је Кривокапић.

Николић (ДПС): Из овога се не може изродити функционална влада

Предсjедника Владе Здравка Кривокапића одавно нико не схвата за озбиљно. О томе наjбоље свjедочи и чињеница да ни сам ниjе био упознат о намjерама диjела парламентарне већине за реконструкциjом Владе већ jе морао накнадно да се изjашњава. Имаjући у виду наведено, тешко jе прокоментарисати изjаву премиjера, који jе постао познат између осталог и по томе што миjења мишљење на дневном нивоу те ниjе искључено да ће имати други став до изласка сjутрашњег броjа ваше новине, казао је за "Дан" Милош Николић, портпарол ДПС-а.

– Jедина неспорна чињеница jе да ова парламентарна већина не може изродити функционалну Владу те сваки покушаj њеног оживљавања осуђени су на неуспjех. Jедини излазак из кризе су ванредни парламентарни избори, коjе би евентуално припремила прелазна Влада, а коjи би требало да омогуће да Црна Гора добиjе државно одговорну Владу. Све остало представља пуцањ у празно, те jе и идеjа реконструкциjе у самом старту осуђена на неуспjех– закључио је Николић.

Како је казао, политички субjекти коjи конституишу власт и Влада Црна Гора стављаjу мораториjум на сва питања коjа немаjу широки друштвени консензус и дубоко диjеле црногорско друштво.

– Након избора тужилачког савjета и реконструкциjе Владе, Скупштина Црне Горе приоритетно ће размотрити све законске акте коjи су у процедури предложени од стране Владе. Владавина права и борба против организованог криминала и корупциjе су кључни задатак све три гране власти. Конституенте нове власти треба оснажити учешћем представника партиjа националних мањина– закљуује се у Кривокапићевом саопштењу.

Ђељошај: Да ли је и ово помјерање планина?

Лидер Албанске алтернативе Ник Ђељошај каже да ће се брзо видјети да ли се ради о изнуђеном рјешењу.
– Не зна се програм те Владе, не зна се о чему се ту уопште разговара. Упитно је да ли је програм Владе интеграција у ЕУ или помјерање планина! Чак се не зна ни ко ће бити конституенти те владе, да ли неко има већину да има владу. Веома неозбиљно – каже Ђељошај за "Дан".
Он наглашава да свака влада која се формира у Црној Гори, а која нема мањине, нема легитимитет.
– Поново имамо позиве мањинама – дођите у Владу, а моле бога да мањине не прихвате. Добро памтимо однос Кривокапића прошле године током формирања актуелне владе према мањинама. Додатно, видјели смо и на дјелу како се опходио према мањинама током мандата! Свакако, Албанска листа ће према свим званичним идејама и предлозима изнијети став када за то будемо имали јаснију ситуацију – оцјењује Ђељошај.

Питање реконструкције владе посебно је интензивирано од како су Демократски фронт и Демократска Црне Гора прије неколико дана постигли споразум око реконструкције. Међутим, њихов споразум "затекао" је, како су казали из Грађанског покрета УРА са којима заједно чине власт, па је остало спорно како ће све три коалиције постићи сагласје. Док је УРИ договор двије најјаче партије власти дјеловао као ултиматум и супротан септембарском споразуму од прошле године, из Демократа су истицали да је Споразум за њих закон и да не стоје тврдње да би се било који члан прекршио, а ид ДФ-а да су још одавно спремни да ставе мораторијум на сва питања која их дијеле, а који су такође дио Споразума.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 05:02