Влада Црне Горе / - Влада Црне Горе
10/06/2021 u 09:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапићевој влади слиједи освежење

Да ли ће бити реконструкције - видјећемо. Све опције су ту. Али ако имате само једну опцију, онда не треба да играте на ту опцију. Нама у овом тренутку недостаје закон о Влади. Да га имамо, ови проблеми би били врло једноставно разријешени - сматра Кривокапић

После одбијања премијера Здравка Кривокапића да у Београду потпише Темељни уговор са СПЦ, сјутрадан је стигла "пријетња" из ДФ, одакле је саопштено да Влада нема њихово поверење, а потом су услиједиле и нове оптужбе на рачун извршне власти, тако да се у једном тренутку наивнима учинило да је Црна Гора надомак пада Владе или нових избора, пишу Вечерње новости.

Међутим, тражење опроштаја од митрополита Јоаникија и тврдња премијера да ће бити потписан Темељни уговор, довела је до блаже реторике из редова ДФ, а јуче је дефинитивно готово потврђено да ће уместо избора уследити реконструкција Владе, али и да ће њен премијер и даље бити Здравко Кривокапић.

Премијер Здравко Кривокапић сматра да је реконструкција Владе једна од опција уколико његова иницијатива за разрјешење министра правде, људских и мањинских права Владимира Лепосавића не добије већину у Скупштини Црне Горе.

Буџет усвајају у петак, почиње прича о реконструкцији Владе?

- Да ли ће бити реконструкције - видјећемо. Све опције су ту. Али ако имате само једну опцију, онда не треба да играте на ту опцију. Нама у овом тренутку недостаје закон о Влади. Да га имамо, ови проблеми би били врло једноставно разријешени - сматра Кривокапић.

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић сматра да се дефинитивно мора разговарати - и унутар парламентарне већине, али и да представници те већине и Владе разговарају.

- Демократе ће бити партнер у том процесу ако премијер Здравко Кривокапић и Влада процијене да је Влади потребно "освјежење" . Ако премијер и Влада сматрају да је потребно "освјежење", да треба оснажити Владу и решити отворена питања - видимо да су нека кадровска питања већ отворена - бићемо партнер и подржаћемо тај процес. Демократе дају подршку Влади и свему ономе што су обећали грађанима 4. децембра, кад је она изабрана - казао је Бечић.

У свакој власти мањине

Мањине треба да буду део сваке власти у Црној Гори - и на локалном и на државном нивоу - без обзира на то ко био на челу власти. То је потребно за јачање грађанске Црне Горе и грађење мостова сарадње и помирења у Црној Гори - напоменуо је Бечић у разговору са лидером Форце Назифом Цунгуом и послаником те партије Генцијем Ниманбегуом.

- Да ли ће најаве о реконструкцији Владе које имамо и са стране парламентарне већине и са стране Владе, отворити могућност да разговарамо о томе да ли треба користити сваку наредну прилику да се покуша да мањинске партије или део њих постану део власти - сматрам да треба.

Бечић је прије неколико дана у јеку узаврелих политичких страсти у Црној Гори казао: "Премијер Здравко Кривокапић не треба да поднесе оставку, има подршку Демократске Црне Горе, а свако има право да тестира Владу".

О реконструкцији Владе после подршке коју су јој дали прошле недјеље, из уста посланице Божене Јелушић, чуло се да о евентуалној реконструкцији може бити говора тек после усвајања буџета, што је "готова ствар", након изјаве Милана Кнежевића, једног од лидера ДФ, који је био недвосмислен и рекао да ће гласати за буџет, чак и ако њихови амандмани не буду усвојени.

Кнежевић види Медојевића у Влади

Милан Кнежевић би волио да Медојевић уђе у ту владу, јер би својим знањем и политичким искуством, како каже, значајно допринео њеном раду. Овим је Кнежевић само подгријао говоркања о томе да је Медојевићева оставка на мјесто посланика увод у његов улазак у Владу, коју је жестоко критиковао од самог формирања па до тренутка подношења оставке.

- Има неколико варијанти изласка из политичке кризе - реконструкција Владе, избор нове извршне власти и ванредни избори. Најбоље рјешење било би да дође до договора о реконструкцији актуелне владе - казао је Кнежевић.-Реконструкција Владе подразумијева улазак политичких представника из парламентарне већине у извршну власт, али и да премијер остане Здравко Кривокапић. За његово добро сматрам да је добро да дође до реконструкције, јер тренутни Кривокапићев кабинет, част изузецима, личи на ситуацију послије цунамија.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2022 04:25