са састанка / - са састанка
25/05/2022 u 11:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић и Карелсон: Естонија одувијек подржава Црну Гору, убрзати преговоре са ЕУ

Као савезници у оквиру НАТО, размијењена су мишљења о безбједносној структури Европе и јачању источног крила, те наглашен значај постизања консензуса чланица у вези са пријемом Шведске и Финске

Естонија је одувијек подржавала  Црну Гору, сада је потребно искористити моментум за убрзање преговора са ЕУ, оцијењено је на састанку министра вањских послова Ранка Кривокапића и амбасадорке Естоније у Црној Гори на нерезидентној основи Кристи Карелсон.

Заједнички је оцијењено да двије државе имају традиционално пријатељске односе, те да Естонија од почетка реформских процеса снажно подржава европски пут Црне Горе, што ће додатно потврдити и најављени долазак естонске делегације у нашу државу.

На тој линији, истакнуто је да постоји политичка воља и спремност ЕУ за пријем нових чланица, стога треба искористити моментум и убрзати процес преговора.

Као савезници у оквиру НАТО, размијењена су мишљења о безбједносној структури Европе и јачању источног крила, те наглашен значај постизања консензуса чланица у вези са пријемом Шведске и Финске. Упркос рату у Украјини и превирањима на глобалном плану, оцијењено је да је ово вријеме промјена и талас прилика, које заједнички треба искористити како би се ојачала Европа.

Саговорници су подсјетили и на недавни сусрет Кривокапића са шефицом естонске дипломатије у Торину, која је упутила позив министру да посјети Естонију. Имајући у виду завршетак мандата у Црној Гори, министар Кривокапић је пожелио амбасадорки Естоније успјех у обављању нове функције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 08:51