Здравко Кривокапић / - SASAMATIC
09/01/2022 u 21:19 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић: Ако мене питате сјутра бих потписао Темељни уговор, Влада се не може смијенити без политичке корупције

- Желимо да побољшамо квалитет живота свих грађана, и да ЦГ буде држава у којој ће да се враћају млади, ово је битка да они остају и да знају да их чека Црна Гора - поручио је он на твитер спејсу

Премијер Здравко Кривокапић казао је да није очекивао да ће некад бити предсједник Владе, и да се све од 30. августа промијенило. Поручио је да се ни о једном уговору није причало, као о Темељном, те нагласио да ако њега питају, сјутра би га након сједнице Владе могао потписати.

- Ја више немам свој живот, мој живот је посвећен држави и грађанима и некад наилазим на неразумјевање породице, али имам и њихову подршку без које не бих могао. Прва промјена власти није једноставна, ово је стресан посао. Стране нису битне, него само држава и грађани. Дошло је вријеме да се не разишља партијски него у интересу грађана. Ми смо одлучили да се жртвујемо, тежег посла од министра и премијера нема. Ми смо одлучили да се бавимо овим послом и грађанима. Ми смо одлучили да смо жртва и да се не бавимо како је нама. Желимо да побољшамо квалитет живота свих грађана, и да Црна Гора буде држава у којој ће да се враћају млади, ово је битка да они остају и да знају да их чека Црна Гора - поручио је он на твитер спејсу.

Упитали су га колико траје његов радни дан, а казао је да и сам се зачуди колико времена потроши на радном мјесту.

 - Сам себи се зачудим колико времена потрошим, мој радни дан почиње у седам ујутру а завршава се у 22 сата. Први пут сам у ових десет дана био више са породицом него на послу. Ми смо највећи дио проводили на креирању рјешења која су се десила и покренула тектонски поремећај на политичкој сцени, као што је пројекат "Европа сад". Ми покушавамо да одговоримо на сваки захтјев који добијемо, како од грађана, тако и од инвеститора. Стално смо били посвећени рјешавању проблема, неке нисмо могли да реализујемо јер су нам руке биле свезане - казао је он.

Поручио је да су могли много више да ураде, али је додао да су урадили и више што је то било могуће.

- Увијек може да буде боље, тежиште треба да је грађанин - додао је.

Казао је да су у последње вријеме покушали да врате изгубљено повјерење парламентарне већине.

О кадровским рјешењима у просвјети

Упитао о смјени директора, поручио је да се води оном "прави људи на правом мјесту".

- Ништа не може преко ноћи. Сви су министри упознати да сам већ првог послао да сва стања која су везана за в.д. стање да распишемо конкурс и изаберемо најбоље. Систем замјена је важан, јер се даје шанса онима који је никад нису имали. Вријеме током којег је бивши режим постављао кадрове је прошло. Мислим да је вријеме у којем ми живимо јединствено, мој став је - најбољи нека побиједе. Да ли је било неких погрешних рјешења јесте. Што се тиче Драган Павличића којег знам, мислим да је он квалитетан човјек и стручњак. Знам да је човјек реда и да ће га протажирати до краја. Ја сам из медија сазнао о његовом именовању, и знам да је човјек који ће спроводити ред - нагласио је премијер.

О злоупотреби плана "Европа сад"

Кривокапић је навео да овај пројекат Влада не може да изнесе до краја.

- Ово су обавезе и послодавца и запослених, ми ћемо све урадити све што је до нас. Пут ка рјешењу је да човјек каже запосленима да не може да исплати и да је то немогуће. Послодавци су навикли да злоупотребљавају грађане, али убудуће ће наша инспекција да реагује на било који приговор са било које стране. Морамо да спријечимо ово сви заједно и да поручимо -  доста је игре са нашим радницима. Не постоји послодавац који не може ово да испуни, ако постоји нека дође и каже своје разлоге. Ако желимо добро ЦГ, онда треба да дијелимо, а не само да узимамо - нагласио је предсједник Владе.

Очекује да ће Европа сад бити успјешна прича и жао му је што више посланика није подржао овај пројекат и буџет.

О Темељном уговору

 - Више приче о неком уговору није било. Ми смо у јулу послали Патријаршији. Ми чекамо став Патријаршије и очекујемо врло брзо потписивање уговора. Када ће то тачно бити, мене забрињава констација која каже због политичке стабилности, однос Цркве и државе не треба да зависи од политике. Ја бих га сјутра могао потписати, ако мене питате - нагласио је он.

 О рјешавању проблема држављанства и бирачким списковима

Кривокапић је казао да је држављанство једно од основних питања сваког човјека.

- Свако ко плаћа порез овој држави, треба да буде њен држављанин. Овај проблем рјешавамо у оквиру изборног законодавства које је у надлежности парламента. Ово питање се злоупотребљава и гледа се са стране бирача. Ми немамо уредне регистре када је бирачки списак у питању, желимо да то уредимо до краја и то је процес који тражи више времена. Надам се да ћемо врло брзо довести на мјеру доброг функционисања - нагласио је он.

Казао је да су приликом снимања прилога за Дојче веле, активиран анти дрон, те да нијесу успјели да сниме дроном терен са којег се вади шљунак. Напоменуо је да држава нема анти дрон, и остаје при тврдњи да је мафија јача од државе.

Како је додао, однос са министром унутрашњих послова Сергејем Секуловићем је професионалан.

Опстанак Владе

Премијер је навео да опстају јер грађани разумију да је Влада посвећена њима и да се не воде партијским интересима,

- Ово је Влада која је показала да домаћински ради и да може да да резултат. 

- Ми политичарима желимо свако добро, а ово је наш заједнички пут и бољитак. Знам да постоје многи заинтересовани политичари за мањинску владу, и не знам зашто би таква влада била боља од ове. Не може доћи до смјене владе без политичке корупције - напоменуо је он.

Навео је и да министар Митровић од почетка изазива интересовање, те додао, да ако је прекршио закон онда мора и да одговара.

- Неко треба да покрене ако постоји нешто против њега, да је кршио закон. Ја ћу онда предузети то што је до мене - додао је 

Он је истакао да министра правде треба да добију што прије, те додао да ће покушати да дођу до неког рјешења које је прихватљиво за парламентарну већину.

- Надам се да ћемо уз помоћ парламентарне већине доћи до најбољех човјека за ту функцију - казао је Кривокапић.

Поновио је и да ни један министар неће бити смијењен.

Казао је да имају изузетну сарадњу са Демократама, УРА-ом, Уједињеном и Правом Црном Гором, али и са појединим посланицима Демократског фронта.

- Тако да није тачно да имамо подршку само једног посланика, то говоре они који не желе добро овом друштву - додао је.

Мисли да су као Влада врло често злонамјерно окарактерисани.

- Нисмо се осврћали, само смо радили и покушали да дођемо до ових резултата. Политички лидери који нису спремни да прихвате жртву овог тренутка, онда треба да поставе питање, да ли су достојни да буду на челу партија. Ја не желим да будем савјетник било које партије, али знам шта је потребно Црној Гори. Треба да тражимо оно што се спаја, а не оно што нас разваја. Да смо тражили оно што нас спаја, већ би били у ЕУ и не би били држава тајкуна и корупције. Грађанин треба да добије оно што треба, а он ће добити оно што заслужује уколико будемо радили - нагласио је.

Истакао је да је спреман за све разговоре око Владе, али не и за уцјене. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 11:34