Владајућа коалиција подржава премијера / -SRDJAN DJIDJO BOLJEVIC
29/09/2021 u 11:56 h
Marko Vešović, Suzana RadevićMarko Vešović, Suzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић коначно обезбиједио подршку већине у Скупштини

Дио власти предлаже да се под хитно дође до договора и да се током октобра у Скупштини заврши прича о избору Тужилачког савјета и реконструкцији Владе, а спремни су да у Владу уђу нови људи које ће предложити партије, без обзира да ли су експерти или не

Владајућа коалиција начелно је сагласна да премијер Здравко Кривокапић остане на тој функцији, с тим да дио власти инсистира да се процес реконструкције заврши што прије и да у Владу уђу нови људи које ће предложити партије, без обзира да ли су експерти или не, саопштено је за "Дан". Према незваничним, али поузданим сазнањима "Дана", посебно је Демократски фронт, највећи субјект у савезу владајућих коалиција, спреман да пристане на све комбинације, па и да садашњи премијер Здравко Кривокапић остане на челу Владе, али да се под хитно дође до договора и да се током октобра у Скупштини заврши прича о избору Тужилачког савјета и реконструкцији Владе. Спремни су да у Владу уђу нови људи које ће предложити партије, без обзира да ли су експерти или не. По мишљењу лидера владајуће коалиције, питање реформи у тужилаштву је хитно, с обзиром на потребну ефикаснију борбу против корупције и организованог криминала.

Сви конституенти владајуће већине сагласни су да се премијер неће мијењати, јер су сигурни да је шеф црногорске државе Мило Ђукановић спреман на опструкције, па је то ризик који желе да избјегну.

Притом, дио владајућих странака одбацује могућност да би предстојећа реконструкција извршне власти, односно дјелимична трансформација из такозване експертске у политичку владу, могла утицати на промјену спољнополитичког курса Црне Горе. Одговарајући на питање да ли може доћи до промјене спољнополитичких приоритета када се у реконструисаној Влади нађу представници свих политичких субјеката у власти, предсједник Скупштине и Демократске Црне Горе Алекса Бечић недавно је саопштио да до тога неће доћи. Бечић је рекао да споразум који су потписали три лидера и носиоца изборних листа септембра прошле године представља основу за све будуће процесе, те да су лидери Демократског фронта недавно изјавили да нико неће дирати тај споразум нити га доводити у питање.

Споразум полазна основа

Политичким договором ДФ-а и Демократа предвиђена је реконструкција Владе Црне Горе која је изгласана 4. децембра прошле године као неполитичка, експертска, гласовима те двије коалиције и савеза "Црно на бијело", који предводи покрет УРА. Договор је да политичке партије могу кандидовати своје представнике за министарске позиције.

Реконструкцију Владе је прихватио и премијер Кривокапић, који је у саопштењу инсистирао да Споразум из септембра прошле године између тројице носилаца изборних листа буде полазна основа за јачање политичке стабилности. Кривокапић је указао да политички субјекти који конституишу власт и Влада Црне Горе стављају мораторијум на сва питања која немају широки друштвени консензус и дубоко дијеле црногорско друштво. Премијер је објавио да ће реконструисана Влада имати три потпредсједника, да ће он одлучивати ко ће бити потпредсједници и који ће постојећи министри остати у ресорима које сада покривају.

Он је додао и да је ДФ изразио спремност да ставе мораторијум на сва питања која дубоко дијеле црногорско друштво како би реконструисана Влада имала неопходну стабилност.

Истакнути функционер Грађанског покрета Уједињена реформска акција (УРА) Милета Радованић за Радио Слободна Европа (РСЕ) саопштио је да ће та партија бранити европску агенду:

– Док је УРА дио парламентарне већине, промјене спољнополитичког курса се неће десити. Наш приоритет је прозападни европски курс. Управо на споразуму из септембра прошле године морамо да базирамо сваку врсту договора – оцијенио је Радованић.

Споразумом из септембра 2020. године између лидера три побједничке коалиције, Здравка Кривокапића, Алексе Бечића и Дритана Абазовића, дефинисано је да Влада Црне Горе јача сарадњу са НАТО, да неће покретати поступак за повлачење признања независности Косова и спроводити све реформе потребне за пуноправно чланство Црне Горе у Европској унији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 05:28