Konjević i Krivokapić otkrili spomen-ploču Vladimiru Baroviću / - KONJEVIć I KRIVOKAPIć OTKRILI SPOMEN-PLOčU VLADIMIRU BAROVIćU
13/09/2022 u 07:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krivokapić-Konjević: Barović kao Crnogorac odbranio čojstvo i junaštvo

Konjević je istakao da je riječ o čovjeku i oficiru, vaspitanom i odgajanom na čvrstim moralnim načelima vojničke etike, koji je umio razabrati vječnost od trošnosti u vremenu koje je bilo sve osim herojskog

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević i ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić otkrili su spomen-ploču crnogorskom admiralu bivše JNA Vladimiru Baroviću na Visu, u Republici Hrvatskoj, 31 godinu nakon njegove smrti.

Krivokapić je poručio da je najava zločina koja je navela Barovića da se ogluši o naredbu, na najčasniji način na koji je znao, prvi rat u kom je bilo hrabrije ne uzeti oružje nego uzeti ga i prvi rat na sramotu crnogorskog oružja.

“Polaganje spomen ploče na Visu je primjer na kom treba njegovati kulturu sjećanja i jedini ispravan put za izgradnju dobrosusjedskih odnosa. Ovo je poruka svim onima koji negiraju postojanje Crnogoraca da ima Crnogoraca na svakom mjestu gdje se brane čast i sloboda”, naveo je Krivokapić.

Šef crnogorske diplomatije je istakao da na primjeru admirala Barovića treba da gradimo evroatlantsku Crnu Goru.

“Dajući život da bi sačuvao čast Crne Gore, kao Crnogorac očuvao je i stari kodeks čojstva i junaštva, ali i dao primjer za izgradnju modernog društva”, kazao je Krivokapić.

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević naveo je da će se oko imena admirala Vladimira Barovića za sva vremena klesati priča o obrazu i čestitosti, o životu i smrti, ali i snažnim odnosima između naše dvije države koji moraju biti siguran putokaz međusobnog poštovanja i ophođenja.

On je istakao da je riječ o čovjeku i oficiru, vaspitanom i odgajanom na čvrstim moralnim načelima vojničke etike, koji je umio razabrati vječnost od trošnosti, humano od nehumanog, opšte od ličnog, u vremenu koje je bilo sve osim herojskog.

“Prema crnogorskom poimanju čojstva, jedini put za obraz i do obraza bio je onaj koji je odabrao. Bez dileme za odabir staze kojom se korača, ostao je najstabilniji most vrijednosti koji povezuje i okuplja, primjer kojem se iznova vraćamo“, kazao je Konjević, dodajući da se žrtvi admirala Barovića klanjamo danas sa punim pijetetom, kao i svim žrtvama užasa koji je uslijedio.

“I danas nas je admiral okupio, dvije države i njene predstavnike da se na njegovoj misli sabiraju, a vjetar sa njegovog Lovćena još jednom šapatom neka prozbori da se sinovi Crne Gore njegovim imenom ponose“, istakao je Konjević, citirajući na kraju poznatog kolumnistu Dragana Bursća, koji je kazao da je Barovićev metak bio najznačajniji u ratu u ex Jugoslaviji, jer je zaustavio hiljade plotuna.

Ceremoniji su prisustvovali i hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar odbrane Mario Banožić i gradonačelnik Visa Ivo Radica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 13:46