/ - Са сатсанка
21/09/2021 u 12:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић-Крабал: У састав Парламентарне скупштине Франкофоније да уђе и парламент Црне Горе

Кривокапић је истакао политички значај ПСФ-а и Међународне организације Франкофоније у глобалним оквирима

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић, састао се данас у Вили Горица са делегацијом Парламентарне скупштине Франкофоније (ПСФ), коју је предводио Жак Крабал, генерални секретар Франкофоније, посланик владајуће партије Република у покрету (ЛРЕМ) у Националној скупштини Француске.

Премијер Кривокапић исказао је добродошлицу представнику утицајне међународне политичке организације коју чини трећина земаља чланица УН-а. Премијер је поздравио заинтересованост генералног скретара Крабала да у састав Парламентарне скупштине Франкофоније уђу парламенти свих држава Западног Балкана, па и црногорски, што би било значајно, нарочито због тежње земаља региона ка интеграцији у ЕУ. Премијер Кривокапић је истакао да када говори о ПСФ-у и потенцијалном чланству Црне Горе у овој организацији, нарочито има у виду француско предсједавање Савјетом ЕУ наредне године и подршку Француске Црној Гори у приступним преговорима.

Предсједник Владе Црне Горе истакао је политички значај ПСФ-а и Међународне организације Франкофоније у глобалним оквирима, те да је жеља Црне Горе да, по заслузи, од посматрача постане земља чланица ове организације.

Говорећи о традиционално добрим културним и просвјетним везама између двије државе, премијер Кривокапић је Крабала упознао са добрим намјерама које је усагласио са амбасадором Француске у Црној Гори, Нј. Е. Кристијаном Тимонијеом, а тичу се отварања двојезичног одјељења у Гимназији.

-Идеја је заједничка, и настојаћемо да је у што скоријем периоду реализујемо. Намјера нам је да се успостави билингвално, црногорско - француско одјељење у једној од средњих школа у Црној Гори, што би био велики корак у намјери да се развија што тјешња сарадња између наше двије земље на пољу франкофоније- рекао је Кривокапић.

Он је поручио да се радује сусрету, разговору и контакту који се развија на основама сарадње у области науке, културе и језика, те да је мисија Владе окренута култури дијалога, култури живљења, поштовању различитости и толеранцији.

Генерални секретар Парламентарне скупштине Франкофонија (ПСФ) Жак Крабал, рекао је да се током боравка  у Црној Гори увјерио у дубоке и снажне везе између Црне Горе и Француске и да је искрена жеља Француске да Црна Гора постане пуноправна чланица Прламентарне скупштине Франкофоније. Крабал је исказао задовољство и част што је у прилици да буде дио мисије која има за циљ да продуби сарадњу између двије старе, пријатељске државе.

-Убијеђен сам да би приступање Црне Горе Парламентарној скупштини Франкофоније имало посебну тежину, јер би представљало још један међународни инструмент од великог значаја за Црну Гору- казао је Крабал.

Он је поручио да би у оквиру сарадње националних парламената, Црна Гора и Француска могле заједнички да раде на будућем просперитету, на разноликости, на већем учешћу жена у свеукупном друштвено политичком животу, јачању положаја младих и рањивих друштвених група.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:20