Здравко Кривокапић на форуму / - фото: Милован Нововић
30/07/2021 u 19:52 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић: На дијаспору не гледамо само као на гласаче за изборе

Да би то остварили повећавамо економску конкурентност, а основна полуга је стварање пословног амбијента који ће унаприједити економски развој, казао је премијер

Бизнис форум, у организацији Управе за сарадњу са дијаспором, организован у Бијелом Пољу, ради активирања финансијских и других ресурса дијаспоре и то у циљу развоја Црне Горе. У склопу Бизнис форума организована су три тематска панела, а учествовали су министри у Влади Црне Горе, представници надлежних државних институција, предсједници општина, привредници из Црне Горе, као и велики број бизнисмена из дијаспоре.

Бизнисмени из дијаспоре спремни да улажу у Црну Гору

Бизнисмени из дијаспоре спремни су да улажу у Црну Гору, поручио је данас привредник из дијаспоре, иначе Бјелопољац и власник великог броја компанија широм свијета, Хајриз Хачко Брчвак.

- Има доста инвеститора који су спремни да улажу у Црну Гору, али је неопходно створити бољи амбијент и без страха прихватити људе из дијаспоре, јер они желе да ову земљу учине бољим мјестом за живот. Не смије све ово о чему смо данас разговарали остати само на ријечима, морамо да се покренемо и да заједнички да градимо срећну и просперитетну Црну Гору – поручио је Брчвак.

У Црну Гору жели да улаже и привредник из Турске, Мухамед Цифтићи, који ће, како је рекао, инвестирати чак 50 милиона еура у нашу земљу.

- У Турској имам компаније које се баве енергијом, грађевином, туризмом, високом технологијом, али и медицином, желим да инвестирам и овђе, има доста простора за то, посебно у туризму и надам се да ћемо успјешно сарађивати – казао је Цифтићи.

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић је казао да је Бизнис форум на фону задатака Владе Црне Горе, која је прокламовала да идемо путем паметног, одрживог и инклузивног раста.

– Да би то остварили повећавамо економску конкурентност, а основна полуга је стварање пословног амбијента који ће унаприједити економски развој. Овај бизнис форум треба да омогући свима који желе да Црну Гору виде другачију, а имају могућност да у њу инвестирају, мислим прије свега на дијаспору, видимо шта је то могуће урадити у овом тренутку – казао је премијер.

Он је додао да су у задњем временском периоду имали интезивну сарадњу са дијаспором.

– Желимо да укажемо на оно најзначајније. Без обзира да ли је са ових простора била миграција, економска или политичка, да ми немамо никакве предрасуде, и на њих не гледамо само као гласаче који долазе у оном тренутку кад се дешавају избори. Они су нама грађани који овдје имају своје огњиште, и везани су за Црну Гору. И ту везаност често исказују емотивније него ми који овдје живимо. Наћићемо додирне тачке које нас спајају, све у интересу да Црна Гора буде најбоље мјесто под капом небеском – закључио је Кривокапић,.

Инвестиционо-развојни фонд до сада је црногорску привреду подржао са 1,4 милијарде еура, саопштила је на данашњем Бизнис форуму у Бијелом Пољу, извршна директорица фонда, Ирена Радовић.

– Инвестиционо-развојни фонд од свог оснивања 2010. до данас има веома важну улогу на финансијском тржисту Црне Горе.Овај фонд је у претходном периоду подржао црногорску привреду са 1,4 милијарде еура, а један од кључних циљева је уравнотежен и одржив економски развој, па је у сјевер и општине испод просјечне вриједности индекса развијености у ЦГ, уложено 394 милиона – навела је Радовић.

Бијело Поље, као регионални центар Сјевера, својом географском позицијом и туристичким потенцијалима постаје све интересантније за домаће и стране инвеституре, казао је данас предсједник Општине Бијело Поље, Петар Смоловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:10