Здравко Кривокапић / - Влада Црне Горе
30/04/2022 u 18:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић: Нетачна је Вујановићева тврдња да сам од АНБ тражио процјену његове безбједности

Очито да су ове оптужбе последица наредбе господину Вујановићу да се укључи у кампању против прве демократске Владе, сматра он

Апсолутно је нетачна тврдња бившег предсједника Црне Горе Филипа Вујановића да сам тражио процјену његове безбједности од АНБ-а, са циљем да му се укине обезбјеђење и угрози безбједност, казао је за Portal RTCG доскорашњи премијер Здравко Кривокапић.

Он је у изјави  одговорио на оптужбе  Вујановића, који је рекао како га је Кривокапић означио да се на Цетињу у септембру прошле године понашао мимо обавезе предсједника свих грађана, те да је тражио од АНБ-а "процјену моје безбједности, да би - кроз очигледно бруталну повреду закона - било укинуто лично обезбјеђење". 

-Апсолутно је нетачна тврдња бившег предсједника Црне Горе Филипа Вујановића да сам тражио процјену његове безбједности од АНБ-а, са циљем да му се укине обезбјеђење и угрози безбједност. У контексту дешавања на Цетињу, мој фокус је био искључиво улога у тим догађајима актуелног и бившег предсједника. Очито да су ове оптужбе последица наредбе господину Вујановићу да се укључи у кампању против прве демократске Владе, како би се замаскирало уставно-правно насиље које се спроводи ових дана приликом формирања нове непринципијелне и недемократске већине- саопштио је Кривокапић. 

Вујановић: Укинуто ми обезбјеђење, одузето службено возило, путујем таксијем

Саопштењем за јавност данас се огласио бивши предсједник Црне Горе Филип Вујановић, а поводом помињања његовог имена од стране Мреже за истраживање организованог криминала и корупције Лупа поводом шпанске компаније и тендера за "Можуру".  Вујановић је рекао да никада није чуо ни за ту компанију нити за име њеног предсједника, али је дао и детаљније саопштење, које се тиче бројних ранијих и доскорашњих политичких и друштвених догађаја. 

Посебно се осврнуо на информацију "о оном што ми се десило у последњој години".

-На прошлогодишњи септембарски протест на Цетињу (коме сам се придружио доживљавајући да чин устоличења митрополита ствара уз доживљај оспоравања црногорске нације и једнакоправности вјерника Црногораца). Био сам - очигледно са нереалном надом - да ће се устоличење обавити у Цетињском манастиру уз предходно јасан став о националном и вјерском питању Црногораца. Јасан став да су Црногорци уважена нација која воли своју државу као Срби, Кинези или други своју државу. Увјек сам сматрао увредљвим да се наши грађани 'осјећају као Црногорци' а остали су - природно - то што национално јесу. Наравно да су вјерници Црногорци једнако уважени у правилно именованој 'Православној цркви у Црној Гори' (онако како је утврђено на Сабору СПЦ након нашег референдума - снагом утицаја партијарха Павла и величином, утицајем и образовањем митрополита Амфилохија)- поручио је Вујановић. 

Он је рекао да је на Цетињу "био са нереалном надом коју су ми дали мени блиски из Србије и Хрватске (у којој је садашњи патријарх Порфирије био мост повезивања) а и мој утисак из контакта са њим - очигледно погрешан".

-На Цетињу је митрополит устоличен али и продубљене подјеле које свакако треба превазићи. Одмах након мог боравка на Цетињу ранији премијер је на конференцији за штампу означио да сам се понашао мимо обавезе предсједника свих грађана. Затражио је од АНБ процјену моје безбједности, да би - кроз очигледно бруталну повреду закона - било укинуто лично обезбјеђење (два службеника МУ-а која су најмањи песонални ниво обезбјеђења). Одузето ми је службено возило које ми по закону припада а нијесам позван ми на једну државну свечаност иако је то законска обавеза. Правним средствима у управном поступку указао сам на незаконитост (али уз крајње људски и правнички коректан однос министра унутрашњих послова Сергеја Секуловића) све се - очекивано - завршило без ефекта- изјавио је Вујановић.

Сада, како је поручио, "имам задовољство да слободно и без обезбјеђења (као у осталом и до сада) шетам Подгорицом и да таксијем или у сопственој режији путујем ван Црне Горе показујући како је дио бивше Владе - који је одлучивао - третирао ранијег и првог предсједника Црне Горе".

-Али, то је реалност. Увјек сам сматрао да међу нама и над нама постоји Вага. Вага која ће одлучити како ће нам бити кад не будемо међу нама и кад не будемо међусобни свиједоци наших живота- рекао је Вујановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:42