Здравко Кривокапић / - Здравко Кривокапић
20/07/2021 u 10:57 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић: Нисам издао ни своју Цркву, ни свој народ

- Апсолутно сам спреман да реагујем на све добронамјерне предлоге и иницијативе које друштво воде ка бољитку, али истовремено и да чувам достојанство функције и институције на чијем сам челу - каже црногорски премијер у интервјуу за портал Дана

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић каже да од када је прихватио позицију носиоца побједничке коалиције "За будућност Црне Горе", нисје се понашао, нити дјеловао као марионета, без става и визије.

Он је у интервјуу за портал Дана истакао да не планира да се тако понаша ни у будућности.

- Апсолутно сам спреман да реагујем на све добронамјерне предлоге и иницијативе које друштво воде ка бољитку, али истовремено и да чувам достојанство функције и институције на чијем сам челу. Од момента када је конституисана Влада, она је перманентно на удару од стране бившег режима, али и дјелова нове парламентарне већине - каже црногпорски премијер Здравко Кривокапић

Како коментаришете чињеницу да Демократски фронт, политички савез чију сте носили листу, у разговорима о рјешењу политичке кризе у Црној Гори, тражи реконструкцију Владе, али без Вас на њеном челу?

- Демократија подразумијева право да сваки појединац, као носилац суверенитета може слободно изразити своје мишљење. Међутим, репрезенти јавних политика имају велику одговорност за дјеловање и спровођење идеја и програма. Апсолутно подржавам и афирмишем политику, која се спроводи у оквирима установности и законитости. Тако гледам и на иницијативу ДФ-а, која је легитимна. Међутим, као појединац, а истовремено и носилац јавне функције, такође задржавам право на своје мишљење. Тачно је да парламентарна демократија подразумијева подршку скупштинске већине за формирање извршне власти, али такође постоји јасна подјела извршне и законодовне гране власти. Сматрам да је за демократску транзицију добро имати сарадњу и већи степен разумијевања скупштинске већине и прве демократске Владе, али не пристајем да Влада буде пуки инструмент и извршитељ појединих жеља одређеног дијела представника законодавне власти. И када сам прихватио понуђену позицију носиоца побједничке коалиције "За будућност Црне Горе", нисам се понашао, нити дјеловао као марионета, без става и визије. Поготово не планирам тако да се понашам, након што су нам грађани указали повјерење и пружили историјску шансу. Преузео сам одговорност са својим тимом, и вјерујем да ћемо испунити очекивања наших грађана упркос бројним опструкцијама, сплеткама и клеветама са којима се суочавамо од првог дана формирања Владе.

Да ли сте очекивали да будете позвани на разговоре и да ли очекујете да Вас позову на неки наредни састанак?

- Ја сам свакога дана, без изузетка, на свом радном мјесту. Посвећен радним задацима и обавезама предсједника Владе Црне Горе. Апсолутно сам спреман да реагујем на све добронамјерне предлоге и иницијативе које друштво воде ка бољитку, али истовремено и да чувам достојанство функције и институције на чијем сам челу. Од момента када је конституисана Влада, она је перманентно на удару од стране бившег режима, али и дјелова нове парламентарне већине. У политичкој пракси је очекивано да Влада буде мета опозиционих критика, али Црна Гора је постала и политички феномен, у коме дио парламентарне већине који је изгласао Владу, истој није дао ни један дан, сходно демократској пракси, за спровођење мјера и политика. Такав однос је додатно усложио већ тешке и компликоване друштвено-политичке процесе, након смјене вишедеценијског режима. И у таквим околностима, актуелна Влада је имала помаке, вриједне запажања домаће и међународне јавности. Вјероватно би динамика развоја и ефикасности била већа да није било интензивних опструкција. Зато сматрам, да смо као носиоци одговорних функција дужни да заступамо прије свега опште интересе грађана Црне Горе а не личне или партијске интересе.

Очекујете ли да дође до договора, и зашто мислите да би Ви требали и даље да водите Владу, с обзиром да је евидентно да у скупштинској већини немате већинску подршку посланика?

- Сматрам да је евидентно једино оно што је и формално процесуирано. Дакле, посланици Скупштине имају право и могућност да покрену питање повјерења Влади. За Владу на чијем сам челу гласао је 41 посланик,  исти број је неопходан да изгласа неповјерење овој Влади. Стога, док се то не деси, актуелна Влада Црне Горе ће наставити са радом у пуном капацитету. Имамо обавезу да у јеку туристичке сезоне, која је изразито обећавајућа, те у моменту изазовних глобалних епидемиолошких прилика, наставимо опрезно да управљамо и контролишемо систем, који ће водити ка економској и здравственој консолидацији. Зато сматрам да је неопходан договор и допринос компетентних чинилаца, спремних да своје стручне и професионалне капацитете подреде интересима нашег друштва. Неопходан је конструктиван приступ, како би се енергија усмјеравала ка рјешењу, а не продубљивању проблема.

Ако будете у прилици да и након договора скупштинске већине будете на челу Владе, да ли ћете инсистирати на њеном експертском саставу?

- Увјерен сам да је у сложеном процесу демократске транзиције, најбоље рјешење модел експертске Владе. То је концепт који заступам од почетка и на коме ћу убудуће инсистирати. То не значи да се експерт не може бавити и политиком или евентуално долазити из одређене политичке структуре. Међутим, задатак експерта у Влади је да спроводи и афирмише активности, засноване на бази стручне кредибилности, а не партијских интереса. Морамо се коначно дистанцирати од модела партитократије, који је заступао претходни режим. Такође ћу се залагати да и функционери одређених веома значајних позиција у државним предузећима, који су делегирани од стране парламентарне већине, и то неријетко из оног дијела који критикује рад Владе, заступају државне, а не партијске интересе. Дакле, неопходно је да схватимо да грађани од нас очекују да радимо у њиховом, односно општем, а не у партијском интересу.

image

Премијер Здравко Кривокапић

- фото: ГОВ.МЕ

Актуелна је и прича о потписивањну Темељног уговора са СПЦ, а у јавности се појављује информација да сте припремили нову верзију овог документа. Да ли је то тачно, и ако јесте, у чему се она разликује од оне за коју је била прича да је била усаглашена?

- Као одговорна Влада, која је искрено посвећена закључењу Темељног уговора са СПЦ, као најбројнијом вјерском заједницом, желимо да приступимо одговорно са циљем да се реализује споразум на обострано задовољство. Не желимо да се евентуалним пропустима, Темељни уговор проблематизује пред Уставним судом Црне Горе и на тај начин закомпликује ово веома важно питање. Из тог разлога изразито водимо рачуна да са СПЦ потпишемо Уговор који је у потпуности усклађен са Уставом и законима Црне Горе, јер на тај начин најбоље  штитимо и интересе СПЦ и интересе државе Црне Горе. Морам да истакнем да смо у сталној комуникацији са новоизабраним Митрополитом црногорско-приморским Јоаникијем, као и са осталим Епископима чије се Епархије простиру на подручју Црне Горе, и заједно са њима и правним савјетом Митрополије црногорско-приморске водимо рачуна о сваком детаљу Темељног уговора који ће, надам се, ускоро бити потписан. Жао ми је што одређене политичке структуре користе ову тему за прикупљање политичких поена и пласирањем најбезочнијих лажи и манипулација покушавају да уруше мој углед и углед Владе Црне Горе. Али знате и сами, нема ничег тајног што неће постати јавно, тако да ће се лица и дјела сваког од нас показати, истина ће изаћи на видјело и свима ће све бити јасно. Највећа жртва у цијелом том политичком игроказу око Темељног уговора је народ, јер се злонамјерно манипулише емоцијама народа који је бранио и одбранио своју Цркву. Сада они за које је Цква ништа друго до тема на којој убирају политичке поене, покушавају мене да представе као издајника Цркве и народа. Тај посао им је залудан и унапријед осуђен на пропаст. Здравко Кривокапић није, никада није био и никада неће бити издајник ни своје Цркве, ни своје државе, ни свог народа. Узалуд им сви таблоиди и све лажи.

У РТЦГ и ПКЦГ очекујем професионалце

Наредних дана се очекује избор предсједника Привредне коморе Црне Горе ни генералног директора РТВЦГ. Штав очекујете од нових именовања?

- Дошло је вријеме да умјесто пројектованих и привилиегованих привредника, ПКЦГ воде млади, компетентни и доказани привредници, а не политички кадрови. Када је у питању избор  генереалног директора РТЦГ - а, за Владу се јако битна медијска права и слободе. Очекујем да ће будући генерални директор бити на висини задатка да, прије свега, врати нарушено повјерење у Јавни сервис. Надам се да ће државном медијском кућом уптрављати доказани професионалац, који има искуство рада у медијима. Такође, сматрам да је у овом моменту пожељно да нови руководилац Јавног сервиса буде борац за правду и истину, јер је то предуслов објективног извјештавања. Једино се на тај начин може оправдати јако одговорна функција генералног директора РТЦГ-а и поправити имиџ Јавног сервиса.

Мандат ваше владе се поклапа са вашим очекивањима да Црна Гора уђе у ЕУ. Очекујете ли да постанемо дио ЕУ за вашег мандата?

- Спољнополитички приоритет Црне Горе је пуноправно чланство у ЕУ. То је у великој мјери у сагласју са вољом велике већине грађана наше земље. Зато су веома интезивне међународне активности Владе Црне Горе, од великог значаја, што већ даје резултате. Веома охрабрујуће поруке које чујемо од наших међународних партнера дају нам за право да темељимо оправдан оптимизам. Чланство Црне ГОре у ЕУ 2024. године била би круна успјеха прве демократске владе. Међутим, не желимо да будемо само формално чланица ЕУ. Залажемо се да у пуној мјери задовољимо критеријуме и обезбиједимо стандард, као чланица ЕУ, како би сваки грађанин Црне Горе од тога имао бенефите и живио боље и квалитетније.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:34