/ - фото: САША МАТИЋ
10/12/2021 u 16:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић обишао завршне радове на приоритетној дионици ауто-пута

Ово је јединствена прилика да се саберемо данас и костатујемо чињенице око извођења ауто-пута и онога што сви грађани с нестрпљењем очекују, навео је он

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић данас је заједно са министром капиталних инвестиција Младеном Бојанићем и кинеским амбасадором Лиу Ђином, обишао завршне радове на приоритетној дионици ауто-пута Смоковац-Матешево.

- Ово је јединствена прилика да се саберемо данас и костатујемо чињенице око извођења ауто-пута и онога што сви грађани с нестрпљењем очекују. Сабрали смо све који су извођачи, и подизвођачи, и надзор, и наравно, комисију, као и наше представнике Министарства капиталних инвестиција и што је најважније, Монтепут. Морам да кажем нешто што сам неколико пута напомињао - да постоји незадовољство Владе Црне Горе са реализацијом овог пројекта. Ми смо урадили све што је до нас. Исказали смо добру вољу и перманернтно пратили стање које се дешава са извођењем радова и у овом тренутку констатујемо да су грађевински радови завршени, осим неких „финих руку“, а моје искуствио, са становишта само домаћинског односа каже, да некада те „фине руке“ трају некада више него ове које су главне. Такође, 30%  електромашинских инсталација није завршено, и имаћемо  један пробни период за који сви кажу да ће трајати мало дуже него што треба. Ја мислим да грађани од нас очекују да ће овај ауто-пут да буде у дијелу пробног, експерименталног, како хоћете, пуштен у рад бар током ове зимске сезоне. Знам све разлоге, али сам упозоравао да не постоји више никакав изговор да бисмо оно што је наша обавеза, одрадили благовремено. Био сам изненађен сазнањем, јер је то у мојој струци просто немогуће, да имате машину за коју нико није направио пројекат одржавања те машине- навео је он.

Министр капиталних инвестиција Младена Бојанића казао је да је Влада наслиједила овај пројекат и без обзира на то шта ми мислили и како и на који начин и када је уговаран и пројектован аутопут, нисмо тражили алиби у томе, него смо од првог дана учинили све што је у нашој моћи да приведемо крају овај пројекат.

- Потпуно свјесни и уважавајући сву тежину самог пројекта и извођења, сматрамо да јесте било пропуста, објективних или субјективних, сад у овом моменту није ни важно, и ја се придружујем заједничком апелу свих нас овдје, да уложимо још додатан напор да дамо максимум, сви, од свих компанија, до задњег појединца укљученог у овај пројекат, да га што прије пустимо у функцију. Паралелно са тим, само Министарство и Влада са неком екстерном помоћи, ми ћемо свакако радити ревизију свега и потпуно до краја утврдити свачију одговорност у цијелом овом пројекту. Дакле, да још једном подсјетим да су сви од извођача, надзора и свих радника имали партнера у овој Влади и у МКИ, и да покажу и они ту одговорност какву смо ми  показали према њима, уважавајући све њихове захтјеве, али да дају и један додатан напор, максимум свога ангажовања, да што прије ставимо овај пут у функцију. Нисмо далеко и да убрзамо те завршне радове који су још остали- навео је он.

Кинески амбасадор Лиу Ђина казао је да данас му је веома драго да у овом великом снијегу свједочимо завршетку грађевинских радова на приоритетној дионици ауто-пута.

- Слажем се са премијером да морамо заједно да убрзамо остале радове. Јер је овај пројекат ауто-пута јако важан. Ово је као пут пријатељства, јер Црна Гора и Кина имају традиционално пријатељство, за шта је ауто-пут конкретан доказ и значај аутопута је за економски развој Црне Горе јако велики. Такође, сматрам да је овај пут, као пут сарадње, јер је ауто-пут водећи пројекат и важан резултат двије земље у оквиру Иницијативе „Појас и пут“ и сарадње Кине и земаља централне и источне Европе. Сматрам да су у овом процесу обје Владе из двије државе уложиле велике напоре у том циљу и показале су спремност за пријатељску сарадњу. Сматрам да је значај ауто-пута за економски развој и регионалну повезаност јако важан и такође сматрам да је ауто-пут добар темељ за нашу будућу сарадњу у више области. Желим да посебно захвалим градитељима из Кине и Црне Горе, који су радили у тешким условима за градњу. Такође бих желио да се захвалим кинеским радницима који су дошли у Црну Гору упркос пандемији и великој удаљености између двије земље. Колико ја знам, овај пројекат је међу топ 3 најтежих пројеката компаније ЦРБЦ у иностранству. И кинески радници су превазилазили тешкоће са којима се никада нису сусрели у грађевинарству у Кини и добро су сарађивали са црногорским колегама. Желим да укажем поштовање свим радницима из Кине и Црне Горе на доприносу и пријатељској сарадњи између двије земље, као и изградњи инфраструктуре Црне Горе- истакао је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:41