Премијер Здравко Кривокапић / - фото: ГОВ.МЕ
11/08/2021 u 17:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић одговорио ДФ-у: Прекините бојкот јер све док не усвојите Закон о попису њега неће бити

Премијер Здравко Кривокапић наглашава да је у програм Владе попис јасно зацртан, а у буџету за 2021. годину је одвојен новац за његово спровођење

Предсједник Владе Здравко Кривокапић саопштио је данас да је за организовгање пописа становништва неопходно усвајање Закона о попису и позвао Демократски фронт да прекине бојкот парламента.

Он реаговао је на саопштење ДФ-а у ком се наводи да неће бити Владе, ако не буде пописа становништва.

- Попис становништва је озбиљан процес који захтијева вријеме, ресурсе и инфраструктуру, а прије свега Закон о попису. Против моје изјаве не би требало да се буни ниједна политичка партија, већ би требало да се запита колико је и чиме допринијела да дођемо у ситуацију да се бојимо да неће моћи да се спроведе попис који смо као Влада зацртали да се одржи у четвртом кварталу ове године - каже Кривокапић.

Он наглашава да је у програм Владе попис јасно зацртан, а у буџету за 2021. годину је одвојен новац за његово спровођење.

- Али, немамо закон. Зашто немамо закон?! Зато што је дио парламентарне већине нон-стоп држао политичке тензије удаљавајуци нас од реалних циљева и које је на крају претворио у бојкот Скупштине. Господо из ДФа, прекините бојкот и вратите се у Скупштину, добићете Закон о попису становноштва. Усвојите га па да кренемо у процедуре. Све док то не урадите, док не покажете сопствену одгворност а не да је пребацујете на другога, и вратите се у парламент да би наставили да усвајамо правну регулативу која нам је потребна, ја немам избора него да грађанима на вријеме искажем бојазан да попис нећемо моћи да спроведемо када смо планирали. Попис заиста није само национално изјашњавање, него неупоредиво шири спектар питања, али национално изјашњавање нити ко смије, нити жели да ускрати, ма ко које вјере или нације био.  Радна група неуморно ради на изради закона о попису, али вас питамо коме ћемо га послати у Скупштину када буде завршен? Гдје ће бити ДФ да гласа ЗА и преузме одгворност за попис? У Скупштини у редовном раду, или ван Скупштине, да осујети попис па онда криви другога -  наводи се у реаговању премијера Кривокапића.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 05:41