Здравко Кривокапић / - VLADA CG
25/02/2022 u 11:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић: Одлучио сам да не учествујем у раду Судског савјета

Оваквим чином, желим да дам пуни допринос унапрјеђењу самосталности Савјета и уважим правну струку као једину релевантну за избор носилаца најважнијих судијских функција, наводи он

Премиејр Здравко Кривокапић обратио се саопштењем за јавнсот поводом  Судског савјета.

Саопштење преносимо интегрално:

Имајући у виду раније дате препоруке ГРЕКО и Венецијанске комисије, које су се односиле на потребу смањењена утицаја извршне власти на рад Судског савјета, одлучио сам да не узмем учешће у раду тог тијела. Оваквим чином, желим да дам пуни допринос унапрјеђењу самосталности Савјета и уважим правну струку као једину релевантну за избор носилаца најважнијих судијских функција. 

Желим да истакнем да је реформа судства и тужилаштва основни вриједносни стуб владавине права у Црној Гори и да Влада на чијем сам челу, у домену својих Уставних и законских овлашћења, подржава сваку активност која доприноси остварењу тог циља. Надам се да су иза нас времена када је извршна власт вршила непримјерен утицај на носиоце судских и тужилачких функција, почев од њиховог избора па до додјељивања бесплатних станова и кредита појединцима на тим функцијама, нарушавајући тиме Уставни принцип подјеле власти и доводећи у питање професионалну независност правосудног система. 

 Мисија Судског савјета мора бити посвећена тражењу најбољих кадровских рјешења у судству, како би црногорским грађанима била омогућена ефикасна заштита права и правних интереса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:33