/ фото: Дан
17/06/2021 u 14:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић писао народу: Оптужују ме да сам издајник, да продајем побједу, да лажем и шверцујем, али упркос томе ћемо успјети

- Опет сам окривљен за непослушност онима који сматрају да треба да управљају мојом главом и мојим одлукама само зато што сам премијер који не прихавата уцјене - каже Кривокапић

Предсједник Владе Здравко Кривокапић обратио се грађанима писмом Црне Горе, истичући да ће покренути дијалог са парламентарном већином. Како је навео, откако је постао мандатар, па и прије тога, а нарочито у последње вријеме, приговарано му је све: да издаје народ, да издаје цркву, да продаје, да лаже, да тргује са изборном побједом, па чак и да шверцује цигарете.

- Слушао сам и слушам увреде, најличније увреде, осуђиван сам и осуђен што сам први премијер на ком се учи демократија, а који, као и сви ми заједно, и сам учи демократију, што волим свој народ и цијелу Црну Гору. Прихватио сам то, прихватио сам да трпим, али признајем, нисам се надао да ово може ићи толико далеко и бити толико лично. И ја сам човјек, ако ми се и то уопште данас признаје, а човјек, па био он и премијер, има границе трпљења. Борио сам се и борим за промјену система, за борбу и ван партија, која је ван партија и отпочела, побједу грађана Црне Горе схватио сам, па прихватио као непристајање на уцјене, па ни ја нисам пристао на уцјене. По цијену било које функције никада нећу прихватити да стварамо друштво у ком само партијама припада оно народно, оно државно, у ком је опет партијски апетит најчешће примарни мотив. Такву побједу нисам желио јер то и није побједа- навео је Кривокапић.

Због таквог пута, како је нагласио, опет је условљаван, опет му пријете губитком повјерења, а народу продубују тензије.

- Опет сам окривљен за непослушност онима који сматрају да треба да управљају мојом главом и мојим одлукама само зато што сам премијер који не прихавата уцјене. Тешко је бити дијете демократије, његово прворођенче, глас његовог вапаја, а овдје мислим на све носиоце данашње власти, тешко је бити први, сијати по рођењу, знати све, а тек учити, како се постаје народу доступан након тридесет година апсолутне недоступности. Упркос свему – успјећемо.Ко смо ми да урушавамо историјску побједу? Ово није побједа нас који смо тренутно на власти, ово је побједа ван власти и ван институција, ово је побједа народа и истине- поручио је Кривокапић.

Казао је да овај процес није савршен, али "зар може бити савршена транзиција након три деценије тоталне узурпације". Ова Влада и он, истиче, осуђени су од дјелова парламентарне већине чак и прије него што су ступили на дужност.

- Радити у таквим околностима константне дестабилизације и деструкције, па кад се томе додају најнезамисливије опстукције бившег режима, готово је немогуће. Ова Влада, нажалост, има двије опозиције. Упркос свему – успјећемо. Док год сам премијер Црне Горе говорићу само истину, говорићу вам из срца човјека кога боле неистине, који не прихвата уцјене и неправду, побунићу се на сваки помен и покушај урушавања ваше побједе, говорићу у име борбе због које сам у залог дао све- истакао је премијер.

Сматра да ово што се дешава последњих дана само је финале онога што се, откако је формирана Влада, припремало и систематично градило.

-А а то је покушај урушавања и дискредитације прве демократске Владе у историји Црне Горе, Владе без ДПС-а. Није то случајност, већ уигран и добро припреман сценарио. Упркос свему – успјећемо. Морамо сви заједно уложити максималне напоре у циљу стабилизације политичких прилика. У овом тренутку то је наша најсветија дужност и обавеза пред вама, грађанима, јер је то једина мјера одговорне, мудре и зреле државне политике. У том циљу, како сам и планирао, у најскоријем року, покренућу дијалог са свим представницима парламентарне већине- навео је Кривокапић.

Позвао је грађане да вјерују у заједничку величанствену изборну побједу 30. августа.

- А ја ћу до краја остати на бранику заштите интереса свих грађана Црне Горе, макар ме и три пута горе осуђивали и нећу никада пристати на уцјене којима се од мене тражи да за цијену мог останка на челу Владе издам заклетву коју сам, у тренутку мог именовања, вама најличније дао- поручио је Кривокапић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:03