Кривокапић  / Фото: Иван Петровић Ипе
18/06/2021 u 20:08 h
ДАН порталДАН портал
StoryEditor

Кривокапић: Само да ми Мандић не прича о Цркви, нису Срби његова прћија

Нећу дозволити да српски народ који је деценијама и на силу маргинализован опет гурате у исти процес, поручују премијер

Премијер Здравко Kривокапић реаговао је данас на наводе једног од лидера Демократског фронта Андрије Мандића, поручујући му опет прави штету српском народу у Црној Гори, те да српски народ није његова прћија.

(ВИДЕО) Мандић: Историјска срамота да се Срби прогласе за геноцидан народ, Кривокапић нема подршку СПЦ

Премијер је нагласио да није синоћ могао да гласа заједно са Демократском партијом социјалиста, јер није дио Скупштине, већ Владе, замоливши Мандића да му он не говори о цркви.

Кривокапић је казао да Мандић својим наступима не оптужује њега, већ његове коалиционе партнере.

- Kада се већ позивате на истину, истину треба и да говорите. Нисам синоћ могао гласати заједно са ДПС-ом, јер ја нисам дио Парламента, већ сам дио извршне власти, нити бих са ДПС-ом гласао, већ су то у чинили и чине дјелови Ваше коалиције, онај дио који, не у малој мјери, свој легитимитет црпи из гласова Срба у чију одбрану ви данас наводно устајете. Нити сам синоћ гласао, нити сам предлагао резолуцију. Ви сте, ем кроз ваше коалиционе партнере гласали резолуцију, па сте се у њу и амандмански уградили. Питам се, како на то гледају Ваши гласачи, које наводно од мене браните. Такође, морам Вас подсјетити да сте се, док је Парламент бојкотовала опозиција у претходном скупштинском сазиву чији сте били дио, управо Ви и Ваша коалиција први вратили у Парламент код ДПС-а, онај Парламент који сте, сјетићете се, називали „Синђиним Парламентом“. Сада, када сте дио власти, почињете бојкот Парламента у тренутку када Парламент бојкотује и ДПС- написао је премијер. 

Он је казао да ДФ њему спочитав уступљено прво мјесто на изборној листи „За будућност Црне Горе“.

- Кажете да ме није именовао народ, те да сте ми Ви, како кажете на молбу цркве, уступили Ваше мјесто на челу листе. Господине Мандићу, хвала Вам на томе, али ви одлично знате, као што знам и ја, да вам није било цркве, да нам свима заједно није било мудре, помиритељске и величанствене улоге цркве, не би нам свима заједно помогло ни то што сте се повукли на посљедње 81. мјесто. Господине Мандићу, ја своју ријеч држим. И кад је у питању материјално, продаја Мајбаха, за шта је процедура увелико у току, и када је у питању духовно, Темељни уговор, који ћу, наравно, потписати. Господине Мандићу, молим Вас, само ми Ви не говорите о цркви. Ви, чији се коалициони партнер, сјетићете се, под Острогом остварио чак и на блаженопочившег митрополита Амфилохија. Само ми Ви не говорите о цркви, Ви, који сте са скоро два сата закашњења дошли у Храм Христовог васкрсења, на опијело које је блаженопочившем митрополиту Амфилохију служио блаженопочивши патријарх Иринеј, јер сте имали преча посла на само пар километара одатле- поручио је Кривокапић. 

Навео је да Мандићу опет прави штету српском народу у Црној Гори.

- Поново их гурате у опозицију, а данас, чујем и у протесте. Није српски народ Ваша прћија, господине Мандићу и нећу вам дозволити да српски народ који је деценијама и на силу маргинализован у оквире друштвено-политичке опозиције, опет гурате у исти процес. То је некада радио ДПС, а сада то желите и ви и ДПС. Нећу то допустити. Нећу допустити да жртве користите у политичке сврхе, прошлост не можемо промијенити, али можемо утицати на садашњост и будућност свих нас. Господине Мандићу, нисам савршен, као што ни овај наш заједнички процес не може бити савршен након три деценије апсолутне несавршености, али једно знам: даћу све од себе да Црна Гора постане држава у којој су овакве политичке игрице, политикантски бојкоти и дневно-политичке уцјене прошлост, а у којој ћемо сви заједно, уз напоре свих нас, говорити о дугорочним визијама, развоју, просперитету и помирењу”- закључио је Кривокапић. 

Izdvojeno

30. jul 2021 20:54