Са састанка / - BOJANA CUPIC
20/07/2021 u 16:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић: Потпунити комисију, како би тачке из Темељног уговора са Јеврејском заједницом доживјеле реализацију

Предсједница Јеврејске заједнице за Црну Гору, Нина Офнер Бокан захвалила је предсједнику Владе на изузетној сарадњи

Предсједник Владе Црне Горе, Здравко Кривокапић, састао се данас са предсједницом Јеврејске заједнице у Црној Гори, госпођом Нином Офнер Бокан.

Премијер Кривокапић изразио је велико поштовање према јеврејској култури и духовности јеврејског народа за свјетску заједницу, али и за простор и народе данашње Црне Горе, гдје су забиљежени први материјални трагови Јеврејске заједнице још из античких времена.

Премијер је са поносом истакао чињеницу да је Црна Гора једна од ријетких држава, чији владари, али ни народи, у својој прошлости, ни у савременом раздобљу, нијесу показивали нетрпељивост или дискриминацију у односу на становништво јеврејског поријекла, а што је било иманентно много просперитетнијим срединама. Предсједник Владе изразио је потпуну спремност и потребу да се што прије образује и употпуни Мјешовита комисија, како би све тачке из Темељног уговора са Јеврејском заједницом доживјеле своју потпуну и суштинску реализацију.

Предсједница Јеврејске заједнице за Црну Гору, Нина Офнер Бокан захвалила је предсједнику Владе на изузетној сарадњи изразивши задовољство што статус Јевреја у Црној Гори, од  црногорског народа никада није доведен у питање нити једним циљаним поступком, ни онда када Заједница институционално није била дефинисана.

-Поштовање Темељног уговора је за Јеврејску заједницу од изузетне важности. Да би се наставила његова имплементација у потпуности потребно је освјежити Мјешовити комисију, стога се надам да ћемо ту процедуру завршити врло брзо. Наш примарни циљ јесте изградња синагоге, која ће, како каже Врховни рабин Црне Горе Луцијано Моше Прелевић, бити кућа молитве и учења, али и духовни и архитектонски украс Подгорице и Црне Горе-поручила је Офнер Бокан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 03:36