Здравко Кривокапић / - Влада Црне Горе
11/03/2022 u 17:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић: Премијер не може потписати указ о додјели економског држављанства без зеленог свијетла МУП-а

Кривокапић је истакао да је јуче један медијски билтен објавио низ нетачних информација о спољнополитичким одлукама које су наводно донесене на јучерашњој сједници Владе

Наиме, поједини медији, у функцији одређених политичких интереса, умјесто да објективно информишу јавност, што би им требао бити професионални задатак, труде се да тенденциозно дезинформишу црногорске грађане, како би својом „истином“ сервирали „чињенице” које одговарају њиховим налогодавцима, поручио је премијер Здравко Кривокапић.

 - Имали сте прилику да прочитате како је Влада Црне Горе, са искључивим акцентом на премијера, донијела одлуку о додјели економских држављанства, којом је обухваћен већи број људи руског поријекла. Ова информација јесте тачна, али се кроз намјерно изостављање информација о процедури додјеле, жели створити привид да се ради о иницијативама које је покренуо предсједник Владе - нагласио је он.

Како објашњава, након што предсједник Владе добије захтјев за добијање економског држављанства, исти пролази безбједносну провјеру двије независне агенције, а затим се просљеђује на додатну обраду МУП-а, који на крају шаље предмет предсједнику Владе на формални потпис.

 - Дакле, предсједник Владе не може потписати указ о додјели економског држављанства, без „зеленог свијетла” МУП-а и двије споменуте агенције. У овом случају је јасна намјера одређених кругова да, у координацији са контролисаним медијима и политичким центрима, предсједника Владе представе опасним фактором, који наводно заступа и спроводи руске интересе у држави која је чланица НАТО - додао је он.

Кривокапић је истакао да је јуче један медијски билтен објавио низ нетачних информација о спољнополитичким одлукама које су наводно донесене на јучерашњој сједници Владе.

 - Дакле, и ове „истине“ имају за циљ да помогну неким структурама, које такође умјесто залагања за мирну и одговорну политику, која подразумијева поштовање свих наших међународних обавеза, очигледно желе злоупотријебити комплексан геополитички моменат у политичке сврхе, оспоравајући Споразум три лидера, који су раније подржали, а који је јасно дефинисао евроатлантски пут Црне Горе - нагласио је он.

Кривокапић је истакао да се одговорни чланови Владе Црне Горе, и у овом изазовном моменту, одазивају својим обавезама и на сједницама Владе разматрају доношење одлука, како би превентивним мјерама амортизовали ефекте велике глобалне кризе која надолази.

 - Такође, већ осам недеља, потпредсједник Владе, те министри унутрашњих и вањских послова не долазе на сједнице Владе. Непрофесионалним односом, споменути чланови Владе додатно угрожавају њено функционисање и ризикују блокаду извршне власти, у изразито осјетљивом моменту - додао је он.

Нагласио је да се суочавамо и са опасношћу потпуног урушавања свих институција и уставних процедура, узме ли се у обзир да је предсједник државе додијелио мандат актуелном потпредсједнику Владе, без потписа неопходног броја посланика, позивајући се на политичку праксу из времена заробљене државе.

 - На тај начин је дат легитимитет управо креатору концепта заробљене државе, да без писаног доказа подршке, врши слободну процјену коме може дати мандат за састав наредне Владе Црне Горе. Они политичари који су нас довели у овакву ситуацију, имају апсолутну одговорност да умјесто избјегавања, хитно понуде рјешење за унутрашње и спољнополитичке изазове са којима се Црна Гора суочава, како грађани не би трпјели због њихових недемократских и неуставних амбиција, поготово у овом тренутку - напоменуо је он.

Кривокапић је истакао да ће Влада током наредне недеље обавијестити јавност о предузетим мјерама, како би се заштитио стандард свих грађана Црне Горе, и то су једине теме, уз техничке процедуре, којима ће се у будућем периоду бавити актуелна извршна власт у техничком мандату.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:28