Кривокапић на састанку / - фото: ГОВ.МЕ
16/09/2021 u 12:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић: Једино експертска Влада може успjешно да води демократску транзициjу

Предсjедник Групе приjатељства Француска – Црна Гора Винсент Сегоуин казао jе да су за француску страну интересантни проjекти коjи се односе на Аеродроме Црне Горе и заштиту животне средине и туризма

Предсjедник Владе Црне Горе, Здравко Кривокапић, угостио jе данас у Вили Горица делегациjу француског Сената, на чиjем челу jе била предсjедница Групе приjатељства Француска – Западни Балкан, Марта де Сидрак.

Премиjер Кривокапић истакао jе да jе посjета сенаторке Сидрак наставак континуираног политичког диjалога и интензивне сарадње у свим областима коjа постоjи између двиjе приjатељске земље. Предсjедник Владе захвалио jе францускоj сенаторки на транспарентноj политичкоj подршци коjу константно упућуjе земљама Западног Балкана, на њиховом путу ка Европскоj униjи. Нагласио jе да jе таква искрена подршка  и добродошлица коjу исказуjу високи представници чланица ЕУ од неизмjерне вриjедности и важности, jер се на таj начин недвосмислено указуjе да су врата ЕУ за Западни Балкан широм отворена.

image

Кривокапић на састанку

- фото: ГОВ.МЕ

– Хвала Вам што искрено и несебично отварате своjа врата за регион и државу Црну Гору коjа географски, духовно и културолошки припада Европскоj униjи. Осjећам да jе питање само године и дана када ћемо нормативно, формално и економски постати дио вашег система. Споразум коjи су потписала три лидера колициjа након 30.августа 2020., гарант jе да се наш спољнополитички курс неће миjењати. Сматрам да jедино експертска Влада може успjешно да води демократску транзициjу. Црна Гора jе одлучно и незаустављиво кренула ка Вама – рекао jе Кривокапић.

Премиjер jе угледну гошћу подсjетио на разговор са француским предсjедником Емануелом Макроном од 10. маjа, када jе Црна Гора од Француске чврсто подржана на путу реформи и европских интеграциjа, али када jе и актуелна Влада исказала потпуну одлучност да успjешно реализуjе све започете реформске процесе и испуни све обавезе из захтjевне европске агенде, нарочито из поглавља коjа се односе на владавину права, борбу против организованог криминала и корупциjе, и безбjедност.

Кривокапић jе францускоj делегациjи предочио друштвено – економску важност проjеката коjе jе Француска агенциjа за развоj (АФД) планирала да отпочне у Црноj Гори, у складу са циљевима одрживог развоjа. Такође jе истакао значаj француских фирми коjе су присутне у Црноj Гори, али jе исказао и наду да ће велике француске компаниjе пронаћи интерес да своjа искуства, вjештине, знања и финансиjски капитал уложе у Црну Гору.

– Изузетно смо задовољни активностима  компаниjе Валго у уклањању jедне од четири еколошке црне тачке у Црноj Гори. Надам се да ће однос између ове фирме и државе Црне Горе бити довољно подстицаjан и за друге инвеститоре из Француске  – поручио jе Кривокапић.

Предсjедница Групе приjатељства Француска – Западни Балкан, Марта де Сидрак, истакла jе да избор земаља региона коjе ће овог пута посjетити ниjе случаjан.

– Несумњиво европска вокациjа Ваше земље и напредак коjи постижете на путу европских интеграциjа, искључиви су критериjуми коjима смо се водили када смо одлучили да дођемо у Црну Гору. Препознаjемо Вашу искрену вољу да будете истински дио Европске униjе – рекла jе сенаторка.

Сенаторка де Сидрак се присjетила добрих односа коjе су двиjе државе имале у току прошлог виjека и исказала спремност Француске да билатералну сарадњу са Црном Гором и даље унапређуjе.

– Стало нам jе до даљег развиjања наших како дипломатских, тако и економских односа. Владавина права и стабилност, како сте сами рекли, предуслов су за грађење здравих односа. Ова посjета треба да покаже наш однос према Вама и свакако да желимо да промовишемо Француску и европске вриjедности коjе поштуjете. Увjеравам Вас да се можете ослонити на Француску–поручила jе де Сидрак.

Предсjедник Групе приjатељства Француска – Црна Гора Винсент Сегоуин казао jе да су за француску страну интересантни проjекти коjи се односе на Аеродроме Црне Горе, заштиту животне средине и туризма, те да постоjе француске компаниjе коjе су спремне да уђу у њихову реализациjу.

– Француска гледа на Црну Гору као на дио Европе, као на jедан диван потенциjал. Имамо прилику да заjедничким снагама и трудом,  развиjемо и те потенциjале и нашу сарадњу – казао jе Сегоуин.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 02:54