Фото: Влада ЦГ / - SASA MATIC
06/12/2021 u 18:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић са директором УНДП-а: Економским развојем ојачаћемо демократију

Kривокапић очекује позитивне реакције од свих регионалних и европских организација

Економским развојем, ојачаћемо и демократију, а све процесе које смо покренули имају за циљ да грађанима омогућимо живот достојан човјека 21. вијека и све ово што прије, оцијењено је на састанку премијера Здравка Kривокапића и помоћнице генералног секретара УН и регионалну директорке УНДП-а за Европу и Заједницу независних држава (ЗНД) Мирјану Шпољарић Егер.

Kривокапић истакао је да су у току владине активности како би сви друштвени процеси били покренути у правом смјеру и како би економским развојем и финансијском подршком грађанима, посредно се, на виши ниво подигла демократичност, поштовање људских слобода, еколошка свијест грађана, те афирмисале европске вриједности.

Kривокапић је казао да очекује позитивне реакције од свих регионалних и европских организација чија је мисија да подрже одрживе, прогресивне пројекте, те да ће у том правцу бити унапријеђена и сарадња са регионалном канцеларијом УНДП-а.

- УНДП је спреман да подржи развој плана имплементације национално утврђених доприноса и праведну транзицију. Kонференција о клими ЦОП26 је била преломни тренутак након којег државе своја климатска обећања треба да спроведу у дјело – да ублаже штету и прилагоде се праведној транзицији. Мапа пута праведне транзиције треба да окупи заједницу и све релевантне партнере око истог циља, смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште за најмање 35% до 2030. године - нагласила је Шпољарић Егер.

Поновила је да је УНДП спреман да и даље подржава вец́у инклузивност и транспарентност јавне управе кроз дигитализацију и ородњавање јавних политика, које је, подсјетила је, један од предуслова процеса приступања ЕУ и одрживог развоја земље.

- Интегрисање принципа родне равноправности у рад јавне управе допринос је благостању грађана, економском развоју и капацитетима земље у процесу приступања ЕУ. Јавна управа има важну улогу у постављању највиших стандарда кад је у питању различитост, инклузија, посебно кроз постизање родне једнакости на свим нивоима одлучивања - истакла је регионална директорка УНДП-а.

Оцијенила је и да је Црна Гора створила основне предуслове за дигиталну трансформацију, која је кључни фактор убрзаног напретка у достизању Циљева одрживог развоја.

- Опредјељење УНДП-а је да и даље подржава Владу у коришћењу свих елемената инклузивног дигиталног екосистема у циљу пружања бољих услуга грађанима - додала је Шпољарић Егер

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:50