Фото: Влада ЦГ
15/06/2021 u 16:38 h
Dan.Dan.
StoryEditor

Кривокапић – Сасоли: Све гране власти морају дати једнак допринос европској агенди

Предсједник Европског парламента Давид Сасоли казао је да Црна Гора има пријатеља у Европској унији, која жели још ближе односе с нашом земљом и пружа јој додатну подршку.

Другог дана посјете Бриселу, предсједник Владе Здравко Кривокапић састао се и са високим званичницима Европске уније, саопштено је из Владе.

Премијер је данас разговарао са предсједником Европског парламента Давидом Сасолијем са којим је размијенио мишљење о преговарачкој позицији Црне Горе и статусу интеграционог процеса.

Саговорници су се, како наводе у саопштењу, сагласили да иако Влада води преговарачки процес, све гране власти морају дати једнак допринос, те изразили очекивање да ће Скупштина Црне Горе исказати пуни демократски потенцијал како би сви политички субјекти, у складу са изборном вољом грађана, дали допринос европској агенди Црне Горе.

Премијер је казао да кључни принципи Владе почивају на темељима демократије, владавине права и борби против корупције. Он је информисао саговорника о активностима које спроводи Влада те исказао опредјељење Владе да јача кадровски потенцијал како би преостале реформе и обавезе на интеграционом путу биле спроведене у најкраћем року.

„Вјерујем да ћемо до краја мандата 42. Владе бити спремни за чланство. Јачамо капацитете на свим позицијама и на том плану нећемо правити компромисе“, истакао је премијер.

Предсједник Европског парламента Давид Сасоли казао је да Црна Гора има пријатеља у Европској унији, која жели још ближе односе с нашом земљом и пружа јој додатну подршку.

-Црна Гора је нада ЕУ. Помоћи ћемо вам да отклоните застоје на путу ка ЕУ. За тако нешто неопходно је уложити додатне напоре и учинак мора бити бољи. Питање Западног Балкана је не само европско, већ и глобално питање. Указао сам на дужност Европског парламента да ради са националним парламентима у правцу убразавања процеса интеграција- казао је Сасоли, поручивши да је важно радити на смиривању политичких тензија.

На састанку је потврђена опредијељеност Европског парламента да буде поуздан партнер Црној Гори на плану испуњавања преосталих обавеза, до статуса пуноправног чланства у Европској унији.

Izdvojeno

29. jul 2021 23:18