/ Фото: Влада
14/06/2021 u 18:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО) Кривокапић у Бриселу са Бајденом и Макроном: ЦГ наставља да остварује циљеве НАТО Алијансе

Нагласак стављен на сарадњу са партнерима, посебно са ЕУ

Предсједник Владе Здравко Kривокапић предводио је делегацију Црне Горе на НАТО самиту, који је одржан данас у Бриселу.

Чланови делегације били су и министар вањских послова Ђорђе Радуловић и министарка одбране Оливера Ињац.

Kривокапић имао је сусрете са предсједником САД-а Џозефом Бајденом, који је казао да Влада има снажну подршку САД-а у процесу демократске транзиције у Црној Гори.

Kривокапић се сусрео и са француским предсједником Емануелом Макроном који му је поручио да ће Француска увијек бити уз Црну Гору на њеном путу ка ЕУ, укључујући питање јачања владавине права, борбе против корупције и организованог криминала.

Подршку Влади упутили су и њемачка канцеларка Ангела Меркел, као и премијер Велике Британије Борис Џонсон.

Предсједник Владе Kривокапић састао се и са премијером Грчке Kиријакосом Мицотакисом, премијером Шпаније Педром Санчезом, премијером Холандије Марком Рутеом, премијером Луксембурга Kсавијером Бетелом, португалским премијером Антонијом Kоштом, премијером Словеније Јанезом Јаншом, предсједницом Словачке Сузаном Чапутовом, предсједником Хрватске Зораном Милановићем, као и са премијером Сјеверне Македоније Зораном Заевим.

image
Фото: Влада

У оквиру састанка на врху одржана је сесија посвећена темама од значаја за будућност евроатлантског подручја у условима промјенљивог безбједносног окружења, и промјене у глобалном односу снага.

image
Фото: Влада

Да би се одговорило на непредвидиве пријетње, како данашњег доба тако и будућности, шефови држава и влада НАТО чланица су доношењем низа одлука у оквиру иницијативе НАТО 2030. потврдили савезничко јединство и солидарност.

Постигнут је договор о потреби одржавања већег броја политичких консултација савезница с обје стране Атлантика о свим питањима која утичу на сигурност, а потврђена је и посвећеност колективној одбрани, те наглашен значај, како НАТО, тако и националне отпорности. Проминентно мјесто у данашњим разматрањима имало је и питање климатских промјена и њихов утицај на безбједност евроатлантског подручја, па је договорено да НАТО мора имати улогу у ублажавању њихових импликација. 

image
Фото: Влада

Kривокапић је у оквиру свог излагања пренио пуну подршку Црне Горе иницијативи НАТО 2030, узимајући у обзир потребу јачања политичке димензије Алијансе, очувања војне моћи и заузимања глобалног приступа безбједности у контексту савремених изазова.

Црна Гора је поздравила усвојене предлоге који ће омогућити да НАТО буде боље припремљен да дјелује у таквим околностима.

image
Фото: Влада

Премијер је потврдио да ће Црна Гора наставити да доприноси остваривању заједничких циљева Алијансе, посебно у областима колективне одбране, равноправније подјеле терета и изградњи националне отпорности.

У складу са опредјељењем наше државе, посебан нагласак је стављен и на сарадњу са партнерима, посебно са Европском унијом, укључујући и у контексту Западног Балкана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:43