Кривокапић и Петков / - фото: ГОВ.МЕ
28/03/2022 u 14:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић: Криза разарања у Украјини подсјетила на све што смо прошли у нашој историји

Учесници су истакли да је повезивање региона, стварање нове платформе за сарадњу која ће јаче повезати Западни Балкан, наводи се у саопштењу

На позив предсједника Владе Републике Бугарске Кирила Петкова, предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић борави у Софији гдје предводи делегацију која учествује на Састанку предсједника влада држава чланица НАТО Југоисточне Европе. Теме сусрета највиших званичника биле су импликација кризе у Украјини и њено преливање на Западни Балкан кроз створену кризу хране и кризу у енергетици, као и повезивање региона кроз изградњу нове стратешке саобраћајне инфраструктуре.

Кривокапић је током излагања истакао да нас је криза разарања у Украјини подсјетила на све оно што смо прошли неколико пута у нашој историји.

- Све што се дешава криза је демократије у цијелом свијету, а ова криза највише нас погађа на плану основних животних намјерница - казао је  премијер.

 Кривокапић осврнуо се на мигрантску кризу која је сразмјерно погодила Црну Гору, као и сусједне земље Украјине.

- Свака криза је и прилика, и ми имамо велики потенцијал за развој стратешких инфраструктурних пројеката. Лука Бар може бити предодређена за транспорт течног гаса, што може бити потенцијал за даље повезивање у региону - истакао је премијер Кривокапић.

Он је указао на  изазов кад су у питању лажне вијести и пропаганда и предложио стварање јаког, заједничког центра који би се на основу вјештачке интелигенције бавио процесуирањем и испитивањем лажних информација.

Бугарски премијер Петков кризу у Украјини окарактерисао је као кризу без преседана.

- Ова криза створила је кризу енергетике, као и кризу хране. Такође је и прилика да се земље  Западног Балкана уједине за добро својих народа и координисано дјелују - казао је Петков.

Премијер Петков је истакао да су се ланци снабдјевања храном промијенили и да регион треба да има јединствени и брзи одговор и стратегију. Он је истакао значај инфраструктурне повезаности региона, предложивши да се коридор 8 мора појавити на мапи ЕУ.

- Ради се о стратешком приоритету цијелог региона који повезује Црну Гору, Албанију, Македонију и Бугарску, тј. повезује Јадранско и Црно море - казао је Петков.

Он је истакао да Бугарска очекује одличну жетву и да већ сада имају довољно залиха, како би  региону пружили сигурност у духу добросусједских односа. 

Учесници су  истакли да је повезивање региона, стварање нове платформе за сарадњу која ће јаче повезати Западни Балкан.

Осим премијера Кривокапића, Састанку предсједника влада држава чланица НАТО-а Југоисточне Европе у Софији присуствовао је и министар пољопривреде Александар Стијовић, који је у разговору са премијером Бугарске договорио даљи наставак сарадње у циљу обезбјеђења основих животних намјерница и спољнотрговинске размјене пољопривредних производа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 16:30