Krivokapić, Čavušoglu i Grlić Radman / - MKI
24/09/2022 u 07:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krivokapić: Demokratija najbolja odbrana svake države

Ministar Krivokapić predsjedavao je sastankom 13 učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi od Turske do Slovenije

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić predsjedavao je u Njujorku sastankom 13 učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) na prostoru od Turske do Ljubljane, koja je jedna od najvažnijih regionalnih inicijativa, saopšteno je iz Ministarstvo vanjskih poslova (MVP).

image
- MVP

- Učesnice su podržale prioritete crnogorskog predsjedavanja pod motom "SEE of culture, a SEE of cooperation" (Jugoistok Evrope kao prostor kulture i saradnje), te pozvale na jače povezivanje zemalja Jugoistočne Evrope, posebno u svjetlu posljedica rata u Ukrajini. Imajući u vidu da je međunarodni poredak pod prijetnjom, članice su se saglasile da je SEECP dodatno važan okvir za saradnju, na liniji vrijednosti EU i NATO. Ponudile su pomoć i podršku Crnoj Gori u saniranju posljedica sajber napada. Ministar je istakao da će Regionalni centar za sajber bezbjednost, sa sjedištem u Podgorici, biti hub i za ostale države regije. Iskazana je i podrška ubrzanju evropske integracije regiona i revitalizaciji Berlinskog procesa - navode iz Krivokapićevog resora.

Šef crnogorske diplomatije Krivokapić razgovarao je u Njujorku i sa Rozmari Di Karlo, podsekretarkom Ujedinjenih nacija za politička i pitanja izgradnje mira.

image
- MVP

- Ona je sa zadovoljstvom podsjetila da je bila na otvaranju diplomatskog predstavništva SAD u Crnoj Gori. Ministar je upoznao sagovornicu sa političkim previranjima u Crnoj Gori, ocijenivši da su za rasplet situacije  neophodni izbori i da je "demokratija najbolja odbrana svake države, pa i Crne Gore" - navode iz MVP-a.

Sagovornica je istakla da prati zbivanja u regionu, a ministar je detaljno objašnjavao strukturu svih činilaca koje vode hibridni rat u Crnoj Gori i koji pokušavaju da od NATO članice naprave satelit Rusije i njenih sljedbenika.

image
- MVP

U sadržajnom razgovoru, iskazana je podrška demokratskom razvoju u Crnoj Gori i njenom evropskom putu, uz puno razumijevanje evroatlantskih partnera.

Na sastanku sa ministarkom vanjskih poslova Islanda Tordis Kolburn Rejkfjord Gilfadotir razmijenjena su mišljenja o bilateralnim vezama i izazovima na geopolitičkoj mapi. Jedna od tema bilo je predstojeće predsjedavanje Islanda Savjetom Evrope, što će biti još jedna prilika da zajedničkim aktivnostima pokažu da prijateljske i male zemlje daju dodatni kvalitet najstarijoj panevropskoj organizaciji.

image

Krivokapić predsjedavao sastankom 13 učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi

- MVP

Na poziv Njemačke i Francuske, ministar Krivokapić je iznio osnovne elemente najtežeg sajber napada na jednu zemlju članicu NATO-a, uz izraženu zahvalnost Francuskoj, SAD, Velikoj Britaniji i drugima koji su pomogli i dalje pomažu u zaustavljanju napada i minimizaciji štete, saopšteno je iz MVP-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:56