Кривокапић и Вархељи / - фото: ГОВ.МЕ
23/11/2021 u 12:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић–Вархељи: Црна Гора нема и не тражи алтернативу Европскоj униjи

Фреквенциjа контаката на наjвишем нивоу снажна потврда опредиjељености Црне Горе да постане сљедећа чланица Европске униjе, казао је Вархељи

Предсjедник Владе Здравко Кривокапић борави у Бриселу гдjе се данас састао са европским комесаром за проширење и сусjедску политику Оливером Вархељиjем. Саговорници су се сагласили да jе уз наставак реформског пута и рада на jачању институциjа, Европска униjа блиска извjесност Црне Горе.

- Немамо и не тражимо алтернативу Европскоj униjи. Могуће да jе изостанак напретка у одређеним сегментима процеса придруживања оставио простор за различита, недобронамjерна, тумачења. Ипак, треба имати у виду да jе Црна Гора у кратком периоду прошла кроз процес демократске транзициjе, а сљедствено томе измиjенила дио кадровске структуре за вођење преговора и започела процес реформи на више колосjека. То jе све било неопходно да бисмо заузели стабилан курс ка испуњавању предуслова и постизања унутрашње спремности за чланство у ЕУ - казао jе премиjер.

Европски комесар за проширење и сусjедску политику Оливер Вархељи изразио jе задовољство поновним сусретом са предсjедником Владе Црне Горе и казао да jе фреквенциjа контаката на наjвишем нивоу снажна потврда опредиjељености Црне Горе да постане сљедећа чланица Европске униjе. Он jе истакао важност интензивирања процеса интеграциjа и отвореност Европске униjе да пружи техничку подршку Црноj Гори.

Кривокапић jе у контексту годишњег Извjештаjа Европске униjе за Црну Гору казао да jе Влада фокусирана на испуњавање привремених мjерила за поглавља 23 и 24, те изразио очекивање да ће до краjа француског предсjедавања ЕУ (jун 2022.) Црна Гора спровести преостале задатке.

Премијер Кривокапић jе информисао саговорника о програмима економског опоравка и инвестициjа „Европа сад!“ и „Црна Гора одмах!“, а саговорници су се усагласили да jе одржавање добросусjедских односа кључно за очување стабилности и даљу интеграциjу земаља Западног Балкана у ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 22:08