/ Фото: Саша Матић
30/07/2021 u 11:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић: Жао ми је што је корејска донација Аеродромима доживљена као сукоб интереса

Надам се да ће сличних донација у будућности још бити, поручио је премијер на састанку са корејским амбасадором

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Kривокапић дочекао је данас нерезидентног амбасадора Kореје у Црној Гори Хјонг-ћан Чеа, а на састанку је казао да му је жао што је донација и помоћ Аеродромима Црне Горе доживљена од стране званичне Црне Горе као потенцијални сукоб интереса.

- Из тог разлога није ни реализована, али надам се да ће сличних донација у будућности још бити- додао је он.   

Предсједник Владе Црне Горе истакао је да ће се интезивирати активности на  консолидацији формално-уговорне базе, кроз вођење преговора о закључивању билатералног Споразума о сарадњи у области економије, како би се направио адекватан правни оквир за јачање сарадње у специфичним економским областима.

- Радује нас препознати интерес Kореје за сарадњу са Црном Гором у области обновљивих извора енергије, у сектору жељезничког саобраћаја и пратеће инфраструктуре, као и у оквиру изазовних концесионо - развојних пројеката који се тичу црногорских аеродрома. Спремни смо да ову пријатељску сарадњу конкретизујемо кроз пословну реализацију која би била у интересу обје стране. Намјера нам је да 2022. године Црну Гору претворимо у велико градилиште' - рекао је Kривокапић.

Хјонг-ћан Че је изразио поштовање и захвалност што Црна Гора није заборавила подршку и помоћ Kореје.

- Kада је у питању концесија за аеродроме Црне Горе, желим да нагласим да је наша корпорација која је заинтересована за ову концесију, једна од водећих у свијету која се бави аеродромима, а што се тиче сарадње у образовању, са радошћу ћу препоручити Влади моје земље да упути позив младим, талентованим људима из Црне Горе да наставе школовање и стручно усавршавање у Kореји - рекао је Хјонг Чан.

Амбасадор Хјонг-ћан Че такође је казао да се и корејска страна нада да ће убрзо бити заокружен и потписан Споразум о економској сарадњи, али и док се то не догоди да не види нити једну сметњу која би омела сарадњу у економији, трговини, образовању и инвестицијама између Црне Горе и Републике Kореје.

- Наши билетерални односи се стално унапређују и то у свим областима. Немамо отворених питања. Нарочито у области економије, дигитализације и ИТ сектора имамо доста простора за сарадњу, али и када је у питању еколошки приступ производњи и привређивању - поручио је амбасадор Хјонг-ћан Че. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 01:15