Кривокапић и Зорчич / - Влада Црне Горе
17/06/2021 u 14:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић - Зорчић: Црна Гора жели брже у ЕУ

Поновивши захвалност Републици Словенији за све што је до сада учинила за Црну Гору у процесу интеграција, те на помоћи и солидарности коју је указала Црној Гори у јеку пандемијске кризе, предсједник Владе Црне Горе Кривокапић од словеначког госта није сакрио и амбициозна очекивања Црне Горе у блиској будућности

Предсједник Владе Црне Горе, проф. др Здравко Кривокапић, састао се данас у Вили Горица са предсједником Државног збора Републике Словеније, Игором Зорчичем.

Премијер Кривокапић је изразио задовољство што се у врло кратком временском периоду већ други пут срео са предсједником највишег словеначког законодавног дома, са којим је имао прилику да разговара током врло пријатне и успјешне посјете Словенији крајем маја.

Вашу посјету доживљавам као још једну подршку европским интеграцијама Црне Горе и искрену заинтересованост Словеније да ојача свеукупни однос између двије, више него пријатељске земље, рекао је Кривокапић.

Поновивши захвалност Републици Словенији за све што је до сада учинила за Црну Гору у процесу интеграција, те на помоћи и солидарности коју је указала Црној Гори у јеку пандемијске кризе, предсједник Владе Црне Горе Кривокапић од словеначког госта није сакрио и амбициозна очекивања Црне Горе у блиској будућности, нарочито у другој половини 2021. године, када Словенија преузима предсједавање Савјетом ЕУ.

- Желимо у току Вашег предсједавања Савјетом да идемо брже, квалитетније и успјешније. Знамо да је то лако рећи, а да је то тешко остварити. Али ова Влада игра конкретно и реално, игра на резултат. Надамо се да ће тај резултат бити видљив - рекао је премијер Кривокапић.

Истичући важност текуће туристичке сезоне по економску стабилност Црне Горе као и диверзификацију црногорске привреде, а имајући у виду изузетно пријатељске односе двије државе, два народа и два парламента који су формирали Групу пријатељства Скупштине Црне Горе са Парламентом Републике Словеније, премијер Кривокапић је казао да би Црна Гора веома цијенила подршку Словеније у још снажнијој афирмацији Црне Горе као привлачне инвестиционе и безбједне туристичке дестинације.

- Демократија и друштвена реформа је у тијесној вези са економским реформама и стабилношћу. Наши напори су усмјерени ка изградњи јаке и стабилне економије - поручио је Кривокапић.

Захваливши на приређеној му добродошлици, предсједник Државног збора Републике Словеније, Игор Зорчич изразио је разумијевање да економски развој и приступни процес подразумијевају дуже временске рокове, али да су то најбоље перспективе за Црну Гору и регион.

Улазак у ЕУ је перспектива за цијели Западни Балкан и ту засигурно нема алтернативе. Ниједна глобална сила не може никоме понудити оно што нуди ЕУ - слободу кретања људи, робе, капитала. Придруживање држава ЗБ не видим само као рјешење  питања материјалног благостања и напретка, већ као афирмацију мира, рекао је Зорчич.

Предсједник словеначког Парламента истакао је да га радује одлучност нове црногорске администрације која је на евроатланском курсу, те да је потребно да одлучност покажу сви друштвено - политички чиниоци.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:48