Кривокапић, Кулеба / - фото: Министарство вањских послова
14/05/2022 u 16:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кулеба пожелио Црној Гори да обнови аутокефалност као што је то урадила Украјина

У разговору са украjинским министром Кулебом, оциjењено jе да jе рат у Украjини прерастао у наjвећу безбjедносну и хуманитарну трагедиjу на тлу Европе од Другог свjетског рата

Министар вањских послова Ранко Кривокапић предводи делегациjу Црне Горе на првом неформалном састанку НАТО министара вањских послова у овом формату, коjи се одржава 14. и 15. маjа у Берлину, саопштено је из Минстарства вањских послова.

Како се наводи, током jутра у Берлину, Кривокапић имао jе одвоjене сусрете са шефовима дипломатиjа Украjине Дмитром Кулебом и Републике Сjеверне Македониjе Буjаром Османиjем.

Министар Кулеба захвалио се Црноj Гори на потпуноj политичкоj подршци у усаглашавању са вањскополитичком агендом ЕУ.

У разговору са украjинским министром Кулебом, оциjењено jе да jе рат у Украjини прерастао у наjвећу безбjедносну и хуманитарну трагедиjу на тлу Европе од Другог свjетског рата. 

-У Украjини се данас брани темељни вриjедносни систем Европе: независност, неповредивост граница, териториjални интегритет и суверенитет - поручио је Кривокапић.

Он jе нагласио да Украjина не смиjе бити жртва зеленог стола, те да агресиjа над њеним териториjалним интегритетом не смиjе добити сатисфакциjу него казну.

- Министар Кулеба пожелио jе Црноj Гори да обнови своjу аутокефалност у што скориjе вриjеме, као што jе то Украjина урадила послиjе више стотина година борбе, сматраjући то у датим околностима темељним питањем одбране независности државе - казали су из Министарства вањских послова.

Додају да је у разговору са министром Османиjем, Кривокапић честитао обнову Охридске архиепископиjе као канонске православне цркве, што jе основ за формално добиjање Томоса. У заjедничкоj жељи за скором обновом православне цркве Црне Горе, Кривокапић jе исказао посебно признање за истраjност коjа jе траjала од успостављања Републике Сjеверне Македониjе у саставу СФРJ.

На састанку jе изражена спремност Сjеверне Македониjе да у преамбули Устава коjи ће бити измиjењен у сусрет чланству у ЕУ, црногорски народ добиjе своjе мjесто чиме ће се створити бољи услови живота за Црногорце у Сjеверноj Македониjи.

На састанку jе договорена нова заjедничка сjедница двиjе Владе, послиjе прве коjа jе била одржана 2019. године, гдjе би jедна од битних тема било и усклађивање вањскополитичке активности двиjе земље.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:57