/ - WIKIPEDIA
06/10/2021 u 08:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Курц жели датум за чланство Западног Балкана

Ако нема датума, онда то често значи да се темпо смањуjе, нагласио jе Курц у изjави новинарима уочи сјутрашњег Самита ЕУ-Западни Балкан

Аустриjски канцелар Себастиjан Курц рекао jе синоћ у Љубљани да би Аустриjа жељела датум проширења ЕУ на Западни Балкан.

„Ако нема датума онда то често значи да се темпо смањуjе“, нагласио jе Курц у изjави новинарима уочи сјутрашњег Самита ЕУ-Западни Балкан.

Он jе оциjенио да jе позитивно што се одржава Самит ЕУ-Западни Балкан и што постоjи приврженост Униjе проширењу, а упитан о спекулациjама да предсjедник Француске Емануел Макрон неће промиjенити чврсти став у вези проширења ЕУ приjе предсjедничких избора, Курц jе казао да тако нешто сматра погрешним приступом.

Курц jе изразио задовољство што се поново одржава директан сусрет с представницима земаља Западног Балкана, подсjетивши да jе посљедњи такав састанак био 2018. приjе пандемиjе.

Захвалио jе словеначком премиjеру Jанезу Jанши на организациjи скупа и истакао да постоjи позитиван развоj на Западном Балкану кроз реформе.

„Тако, на пример, Србиjа има снажан привредни раст. Зато постоjи и хитни интерес да ЕУ заузме вjеродостоjну позициjу на Балкану“, поручио jе аустриjски канцелар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 05:48