Мирослав Лајчак и Алекса Бечић / - Скупштина
29/11/2021 u 09:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лаjчак Бечићу: Желимо Владу коjа ће имати ЕУ у центру своjих интересовања

Лаjчак jе поручио да ЕУ жели да Црна Гора не губи динамику наjнапредниjег кандидата, те истакао да се остаjе при томе да су кључни приоритети рjешавање проблематике коjу дефинишу поглавља 23 и 24

Специjални представник ЕУ за диjалог Београд-Приштина и друга регионална питања Западног Балкана Мирослав Лаjчак саопштио jе током састанка са предсjедником Скупштине Црне Горе Алексом Бечићем, коjи jе одржан у згради Скупштине, да очекуjе да ће већ на наредноj Међувладиноj конференциjи, заказаноj за 13. децембар, делегациjа наше земље понудити jасан сигнал коjи би показао да Црна Гора зна коjим путем треба даље да иде. Подршка европских адреса у том смислу, нагласио jе Лаjчак, неће изостати.

Оцjењуjући да jе Црна Гора показала да има демократски капацитет да сама рjешава унутрашња питања и да организуjе унутрашњу политику своjим снагама, специjални представник ЕУ за диjалог Београд-Приштина и друга регионална питања Западног Балкана jе казао да се ЕУ неће миjешати у то ко треба да буде у Влади Црне Горе, али и поручио да "желе Владу коjа ће имати ЕУ у центру своjих интересовања“.

Истичући да jе примиjетио да jе дошло до одређеног степена стагнациjе у реформским настоjањима у приступним процесима, Лаjчак jе поручио да ЕУ жели да Црна Гора не губи динамику наjнапредниjег кандидата, те истакао да се остаjе при томе да су кључни приоритети рjешавање проблематике коjу дефинишу поглавља 23 и 24.

Он jе нагласио да "европске интеграциjе треба да буду питање свих демократских снага земље", те оциjенио да jе управо усклађеност политике Црне Горе са политиком ЕУ, потврда и показатељ да наша земља "нема сумњи око тога гдjе припада и чиjе вриjедности диjели“.

Нагласивши да jе потреба интензивирање приступних процеса, Лаjчак jе казао да одлази са надом да "Црна Гора има капацитета да актуелну ситуациjу и тренутне политичке изазове превазиђе“.

- Ви као представник младе генерациjе имате посебну улогу и рачунамо на вас и мислимо да ћете одиграти позитивну и корисну улогу у тим процесима - казао jе Лаjчак.

Наводећи да су минули период обиљежили броjни изазови, оцjењуjући да jе то, између осталог, посљедица своjеврсне "експлозиjа демократиjе" предсjедник Бечић jе изразио очекивање да ће Црна Гора у нову годину закорачити са новим погледима и риjешеним важним питањима. Он jе нагласио да jе важно и неопходно успоставити диjалог свих политичких чинилаца, али не ,,диjалог ради диjалога - већ конструктиван и продуктиван диjалог коjи би довео до одрживих рjешења.

 Бечић jе казао да jе у претходних 14 мjесеци направљено пуно конкретних помака у сфери социjалне, економске и здравствене политике, те на пољу успостављања и jачања владавине права, и борби против корупциjе и организованог криминала, али и поновио да jе Црна Гора недвосмислено посвећена и привржена европском путу, што jе и доказала кроз стопостотност усклађености вањске политике са политиком ЕУ.

- То су све показатељи да можемо, морамо и хоћемо, уз вашу помоћ, бити прва чланица ЕУ - казао jе предсjедник Бечић.

 Он jе изразио наду да ће Црна Гора у наредном периоду понудити ваљане аргументе коjи би обезбиjедили и оправданост одлуке о проширењу, те навео да jе важно да се схвати "да jе неопходно да сви по мало изгубимо, да би Црна Гора добила“.

- Потребно jе да сви покажу спремност на жртву како би наша земља добила. Важно jе схватити да смо сви ми пролазни, али да ће вриjедности за коjе се будемо изборили остати да траjу као гарант будућег просперитета земље. Надам се да ће доћи вриjеме диjалога, сарадње и одрживих рjешења. Очекуjем да ћете нам ви као наш освjедочени приjатељ на том путу помоћи - казао jе предсjедник Бечић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 22:22